Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Znalec: Hodnota Kráľovej hory klesla o milióny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hodnota Kráľovej hory, lúky nad bratislavskými Dlhými dielmi, je niečo cez 8 miliónov eur a pozemky v Petržalke a v Ružinove zase majú cenu 6,5 milióna eur. Takto ich pred schvaľovaním vzájomného predaja medzi hlavným mestom a spoločnosťou Kráľova hora, blízkou J&T Real Estate, ohodnotil znalec Dušan Holík. Oproti pôvodnému posudku iného znalca tak ich hodnoty klesli na necelú polovicu, resp. tretinu.

Aby mesto zachránilo lúku, ktorá je dnes vo vlastníctve developéra a ktorú získal v dražbe od zadlženého Devína, chcelo ju s J&T zameniť za iné pozemky. Nemalo však peniaze na zaplatenie dane z tejto transakcie, preto poslanci vlani v júni schválili vzájomný prenájom pozemkov na 30 rokov. Mesto tak dostalo do prenájmu lúku o rozlohe 205.769 metrov štvorcových (m2), developér zase pozemky v Petržalke a Ružinove o výmere 91.571 m2. Oba nájmy sú približne za 850.000 eur ročne. Jeden znalecký posudok vtedy určil hodnotu pozemkov na približne 18 miliónov eur.

Od januára poslanci Národnej rady SR daň z predaja majetku pre samosprávy zrušili, mestskí poslanci tak mohli zámenu pozemkov schváliť. Na rokovaní zastupiteľstva to mali dvakrát, v oboch prípadoch sa však materiál stiahol. Finančná komisia o ňom chcela ešte rokovať, hodnota predávaných pozemkov totiž výrazne klesla. "Znalec tvrdil, že pozemky museli klesnúť na hodnote, pretože sú zaťažené nájmom. Nezohľadnil ale skutočnosť, že nájomca je budúci vlastník pozemku. Nájom by teda mal zaniknúť v sekunde, keď ho vlastník kúpi," povedal šéf finančnej komisie mesta Ivo Nesrovnal. Aj keď na to komisia poukázala, znalec podľa Nesrovnala trval na svojom.

Znalec Dušan Holík nechcel vysvetľovať, prečo pozemky ohodnotil nižšou cenou, odvolával sa na to, že je viazaný mlčanlivosťou. Dôvod, že suma je znížená kvôli nájmu ako vecnému bremenu, však potvrdil. Agentúra ale oslovila aj iného znalca, kvôli nestrannosti žiadal ostať v anonymite. Zníženie hodnoty pozemku takýmto spôsobom sa mu nezdalo správne. "Ja by som do toho nešiel, toto by nebolo pre mňa obhájiteľné," tvrdí s tým, že znalec rozhoduje podľa zákonov a svojho svedomia a ak je zaujatý, musí sa hodnotenia vzdať.

Znalec hovorí o dvoch koeficientoch, ktoré môžu cenu ovplyvniť - povyšujúcich, medzi ktoré patrí napríklad zvýšený záujem o kúpu a redukujúcich, napríklad hlučnosť či prašnosť. "Nájom by som ale nepovažoval za niečo, čo by malo pozemku priťažiť," podotkol.

Ak by si aj budúci vlastník kúpil pozemok s nájomníkom, znalec pripomína, že by dostával peniaze z nájmu. "Ten sa odvíja od hodnoty pozemku a predstavuje určitú sumu peňazí, ktorú keby si vlastník pozemku uložil do banky na určitý čas, tak by mu mal vyniesť na úrokoch takú hodnotu, aká je hodnota pozemku. Pri predaji aj s nájomnou zmluvou mu z toho teda budú plynúť tie isté peniaze," podotkol.

Pre mesto by nižšie ohodnotenie pozemkov neznamenalo nič. Pri stavebných pozemkoch, ktoré prevádza investor na mesto, platí DPH predávajúci, teda investor, nie kupujúci, mesto. Takto to uvádza bratislavský magistrát. Ten, kto by na zámene pozemkov nižšej ceny ušetril, je teda investor. "Materiál, ktorý predložil primátor poslancom, by znamenal ujmu pre štátnu pokladňu viac než milión eur výpadku DPH," upozornil Nesrovnal.

Syn znalca Holíka Michal sedel v minulosti v predstavenstve J&T Corporate Finance a do novembra minulého roka aj v Poštovej banke. Dnes je v predstavenstve COOP Bratislava a TERNO Slovensko. Podľa medializovaných informácii sieť obchodov s potravinami mala kúpiť práve finančná skupina J&T.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu