Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opozícia nevidí dôvod na stiahnutie žaloby: Treba tu spraviť poriadok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik nevidí dôvod, aby bol stiahnutý návrh obžaloby na prezidenta za nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

"Nie je správne, aby sme hrali politickú hru pána premiéra," povedal Poliačik. Fico dnes na základe zverejnených údajných dokumentov z prokuratúry vyzval opozíciu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta. "Nevidím dôvod, aby sme sťahovali obžalobu, bez ohľadu na to, či uniknú nejaké dokumenty alebo nie," uviedol Poliačik. Obžaloba je podľa neho o tom, či prezident porušil úmyselne ústavu alebo nie.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana únik dokumentov svedčí o potrebe nového šéfa prokuratúry. "Aj to, že unikajú dokumenty z prokuratúry svedčí o tom, že tu treba spraviť poriadok a je najvyšší čas vymenovať nového generálneho prokurátora," vyhlásil. Ak má podľa Abrhana prokuratúra nejaké pochybnosti, nech začne stíhanie vo veci.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár si myslí, že Fico len bojuje proti Čentéšovi. "V čase, keď ide Ústavný súd SR rozhodovať o námietkach zaujatosti senátov, tak treba vytiahnuť nejaké dokumenty. Silou - mocou sa tu niekto snaží zabrániť vymenovaniu pána Čentéša," povedal. Okrem toho podľa Bugára vláda nevie riešiť problém nezamestnanosti, preto si v čase nových informácií o tomto probléme premiér Fico zvolá tlačovú besedu na tému Jozefa Čentéša a prokuratúry.

Strana Smer-SD prostredníctvom predsedu a premiéra Roberta Fica vyzýva súčasnú opozíciu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta za to, že nevymenoval zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Výzvu zdôvodnil premiér Fico na webe zverejnenými výpoveďami dvoch bývalých koaličných poslancov z éry pravicovej vlády, ktorí na prokuratúre vypovedali o údajnej dohode na „kontrolnom“ mechanizme pri tajnej voľbe generálneho prokurátora v máji 2011. Igor Sidor a Andrej Ďurkovský podľa medializovaných správ potvrdili, že došlo k označovaniu lístkov, aby sa dalo určiť, či strany dodržali dohody. „Po zverejnení týchto výpovedí ide o absolútne morálne zlyhanie pravicových strán ako aj kandidáta pána Čentéša, ktorí preukázateľným spôsobom zabránili poslancom v slobodnom výkone mandátu,“ povedal Fico na tlačovej besede.

Na „divadle“ sa podľa Fica zúčastnil aj Čentéš, podľa premiéra stiahnutím kandidatúry pomohol pri uplatnení kontrolného mechanizmu, pričom uviedol „nepravdivý dôvod svojej absencie“. Fico pripomenul, že Čentéš svoje rozhodnutie nekandidovať zdôvodnil podozrením z kupovania poslancov. „Hoci už týždeň predtým sa skončilo vyšetrovanie polície a bolo zastavené a nikto už nevyšetroval žiadne podozrenie z kupovania poslancov národnej rady,“ zdôvodnil svoj názor Fico. Vo voľbe ostal len jeden kandidát Dobroslav Trnka, čo podľa Fica uľahčilo vtedajšej vládnej koalícii zaviesť kontrolný mechanizmus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu