Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KDH po odchode Procházku: Alfa bude v hnutí pokračovať aj bez neho

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Programová platforma Alfa bude podľa predsedu klubu KDH v bratislavskom Ružinove Lukáša Pokorného v hnutí pokračovať aj po odchode poslanca NR SR Radoslava Procházku zo strany.

Ako povedal Pokorný dnes, nositeľom myšlienok programu platformy Alfa bude skupina ľudí. „V prvom rade sa treba na Alfu dívať ako na programovú platformu. KDH by malo jej myšlienky niesť ďalej a pracovať s nimi. Či to bude mať tvár platformy alebo téz, ukáže čas,“ povedal s tým, že KDH by malo niesť myšlienky Alfy ako svoj program a diskutovať o ňom. „Naši členovia o tom diskutujú. Program sa im páči. Kde inde ako na pôde KDH, ktoré vždy prinášalo nové myšlienky, by mal vzniknúť priestor pre ich pokračovanie,“ konštatoval Pokorný.

Podľa Pokorného Procházka nikomu nepovedal, že odchádza z KDH a preto sympatizanti platformy nehľadali nástupcu. "Tí, ktorí sme s programom sympatizovali, budeme hľadať,“ uviedol Pokorný. Platforma a jej myšlienky budú podľa neho v KDH pokračovať aj bez Procházku. Pokorný nevedel povedať, či do občianskeho združenia Alfa bude Procházku niekto z KDH nasledovať. „Ja sa nechystám,“ dodal.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana každý člen KDH má právo prísť s návrhmi. Ako povedal, priestorom na ich predloženie je celoslovenská rada hnutia. „Tento projekt je na pôde KDH neuskutočniteľný, pretože stanovy neumožňujú vytváranie platforiem v rámci politickej strany. Musela by o tom rozhodnúť rada. Teraz v čase trieštenia pravice by podľa mňa tak nerozhodla, aby nenastalo atomizovanie vo vnútri strany,“ zdôraznil Abrhan. Zároveň upozornil, že kresťanskí demokrati pripravujú základný program a pripúšťa, že niektoré tézy z programu Procházku sa v ňom objavia. „Ale zrušenie druhého piliera, ktoré navrhoval, si neviem predstaviť, že by sme schválili, ak sme so Smerom bojovali o jeho zachovanie. Toto dokážu len niektorí členovia bratislavskej krajskej rady," dodal.

Poslanec NR SR Radoslav Procházka v pondelok oznámil svoj odchod z KDH. Stranu sa zatiaľ zakladať nechystá. Programovú platformu Alfa vo vnútri Kresťanskodemokratického hnutia predstavil Procházka na rokovaní Rady KDH v Skalici 20. októbra. Alfa je podľa neho odpoveďou na súčasný stav Slovenska a na súčasný stav KDH a pravice. Po januárovom rokovaní Rady KDH vyhlásil, že už nikdy nebude za toto hnutie kandidovať do parlamentu.

Bratislavská krajská rada KDH začiatkom februára označila Radoslava Procházku, ale aj Jána Čarnogurského za vážnych kandidátov na post prezidenta SR. V utorok okresná rada KDH v Petržalke vyjadrila znepokojenie nad týmto nešťastným hlasovaním krajskej rady o prezidentských kandidátoch. „Je to logická reakcia na to, ak jedna krajská rada odporučí dvoch kandidátov na jednu politickú funkciu,“ povedal Abrhan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu