Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Figeľ vyčítal Gašparovičovi: Svojvoľne a vedome prekročil svoje právomoci

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podľa podpredsedu parlamentu a predsedu KDH Jána Figeľa úmyselne porušil Ústavu SR. A to tým, že nevymenoval riadne zvoleného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

Figeľ to vyhlásil na dnešnej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR k opozičnému návrhu na obžalobu prezidenta SR za úmyselné porušenie ústavy.
      
"Svojvoľne a vedome prekročil právomoci, ktoré sú mu dané v rámci Ústavy SR," vyčítal Figeľ vo svojom prejave hlave štátu. Gašparovič podľa jeho slov takýmto krokom nezabezpečil riadny chod štátu. Súhlasil pritom so slovami predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), že toto sa nemalo stať. Nemyslel tým však návrh na obžalobu prezidenta. "Ale nemalo sa stať to, čo poškodzuje záujem občanov Slovenska," dodal Figeľ.
      
Pripomenul, že je to prvý raz v dejinách, čo sa poslanci parlamentu snažia obžalovať prezidenta. "Ale táto schôdza nie je pre záznam, pre históriu. Je to schôdza pre budúcnosť Slovenska," podotkol Figeľ.
      
Podaný návrh na obžalobu hlavy štátu považuje za opodstatnený. "To, čo urobil prezident svojím konaním, respektíve rozhodnutím, je bezprecedentným zásahom do vzťahu medzi Národnou radou a prezidentom," opísal Figeľ. Toto tu podľa jeho slov nikdy nebolo a prezident nadradil svoje rozhodnutie nad vôľu Národnej rady. "Slovensko je ale parlamentnou demokraciou," pripomenul Figeľ.
      
Zároveň zdôraznil, že piata hlava Ústavy SR určuje postavenie parlamentu, šiesta postavenie výkonnej moci a siedma hlava súdnej moci. "Toto poradie nie je náhodné," dodal Figeľ za rečníckym pultom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu