Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kabaret v parlamente: Obžalobu prezidenta Smeráci odignorovali!

Kreslo určené pre prezidenta SR
Kreslo určené pre prezidenta SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Schôdza k obžalobe prezidenta Ivana Gašparoviča bude pokračovať 12. marca o 13:00. O prerušenie zasadnutia dnes požiadala predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská s tým, aby schôdza pokračovala v dôstojnejších podmienkach, keďže poslanci vládneho Smeru-SD po vystúpení predsedu parlamentu Pavla Pašku opustili rokovaciu sálu.

Plénum jej návrh odobrilo všeobecným súhlasom. Predsedajúci schôdze Ján Figeľ následne rokovanie prerušil s tým, že poslanci sa zídu 12. marca.

S takýmto postupom však nesúhlasil predseda parlamentu a asi desať minút po prerušení rokovania zvolal poslanecké grémium. "Bez ohľadu na možné právne výklady vám želám pekný víkend. Budeme sa vidieť počas zasadnutí výborov. Je to nepochopiteľné, čo sa stalo, a pravdepodobne ma to prinúti prijať niektoré vnútorné opatrenia. Od začiatku som sa snažil opozícii korektne ponúkať spoluprácu, ale vidíte, že títo ľudia bez škrupúľ sa neštítia ničoho," konštatoval Paška pred poslancami Smeru-SD sediacimi v rokovacej sále asi hodinu po prerušení mimoriadnej schôdze, pričom vystúpenie v sále označil za stretnutie s poslaneckým klubom Smeru-SD. Poslanci Smeru-SD totiž v parlamente nemajú tak veľkú zasadaciu sálu, do ktorej by sa všetci zmestili. Opozícii Paška vyčítal, že Žitňanská iba požiadala o procedurálny návrh nepokračovať v rokovaní, keďže nie sú vytvorené dôstojné podmienky. Figeľ potom konštatoval všeobecný súhlas prítomných poslancov s tým, že schôdza bude pokračovať 12. marca o 13:00, kedy má začať aj štandardná marcová schôdza národnej rady.

O procedurálnych návrhoch sa podľa rokovacieho poriadku národnej rady hlasuje bez rozpravy. "O procedurálnom návrhu, ktorý má zrejmú podporu národnej rady, sa môže rozhodnúť aj bez hlasovania. V takom prípade sa predsedajúci poslancov opýta, či niektorý z nich požaduje hlasovanie. Ak čo len jeden poslanec požaduje hlasovať o návrhu, postupuje sa podľa § 39," uvádza rokovací poriadok. O procedurálnom návrhu, ktorý nemá zrejmú podporu národnej rady, dá predsedajúci hlasovať ihneď. Ak pri hlasovaní predsedajúci zistí, že národná rada nie je schopná uznášať sa, pokračuje sa v rokovaní podľa programu. V takom prípade o procedurálnom návrhu, ktorý nestratil opodstatnenie, dá predsedajúci hlasovať opäť vtedy, keď bude národná rada schopná uznášať sa. "Poslanci majú právo podávať procedurálny návrh, ktorý sa týka spôsobu prerokúvania veci, časového a vecného postupu rokovania národnej rady s výnimkou hlasovania o veci samej. Vystúpenie poslanca, v ktorom podáva procedurálny návrh, môže trvať najviac jednu minútu," konštatuje rokovací poriadok.

V praxi poslanci často schvália procedurálny návrh vyslovením všeobecného súhlasu, aj keď národná rada nie je uznášaniaschopná. Minimálne raz do týždňa sa stane, že večer pred koncom rokovania, teda pred 19:00, sa predsedajúci schôdze opýta zákonodarcov, čo je všeobecný súhlas pokračovať v rokovaní aj po 19:00, aby predkladateľ zákona mohol dokončiť svoje vystúpenie. V sále vtedy zvyčajne býva do 20 poslancov. Naposledy sa tak stalo v stredu 13. februára, kedy poslanec za SaS Juraj Droba po vyslovení všeobecného súhlasu končil svoje vystúpenie asi o 19:10. V rokovacej sále vtedy bolo asi 15 zákonodarcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu