Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Smer pracuje na zefektívnení pravidiel financovania politikov

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Smer-SD sa naďalej hlási k záväzku zefektívniť pravidlá pre financovanie politických strán. Na tejto agende v súčasnosti pracuje ministerstvo vnútra, ktorému šéfuje podpredseda strany Robert Kaliňák.

Ako informovali z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra, transparentnosť financovania politických strán má rezort v úmysle dosiahnuť tromi zákonmi. Prvý zo série zákonov, ktoré posilnia transparentnosť financovania politických strán, je zákon o verejnom obstarávaní. Ten je momentálne v legislatívnom procese v parlamente. Ďalším je zásah do volebných kódexov. Pôjde o úpravu volebnej kampane a jej financovanie, volebné moratórium, kreovanie volebných komisií, vytváranie volebných orgánov. Návrh by chcelo ministerstvo predstaviť do jari. Tretím krokom budú otázky samotného financovania politických strán.

 Politické strany sa pred voľbami zaviazali, že do roka od nástupu nového parlamentu sprísnia pravidlá financovania. Pod záväzok sa podpísali Smer-SD, KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO, SMK a 99%. Ak by politici sľuby naplnili, mala by sa kontrola príjmov a výdavkov strán presunúť z Národnej rady SR a ministerstva financií na nestranný kontrolný orgán, ktorý by vyžadoval ich deklarovanie nielen od strán, ale aj od kandidátov, a to vrátane lokálnych volieb. Strany by mali tiež sprísniť dozor nad politickými výdavkami tretích osôb, či zvýšiť sankcie za porušenia zákona. Rozšíriť by sa mali majetkové priznania.

Tento týždeň začali spoločne pripravovať návrh, ktorým chcú sprísniť kontrolu financovania politických strán, strany Ľudovej platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu