Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Figeľ apeluje na prezidenta: Nepodpisujte novelu o vernom obstarávaní, nesie riziká

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič by podľa predsedu KDH Jána Figeľa nemal podpísať novelu zákona o verejnom obstarávaní. Figeľ ho o tom dnes požiadal listom. Podľa Figeľa bezprecedentný chvat, s akým má byť v priebehu jediného týždňa upravený spôsob súťaženia a vyhodnocovania ponúk, vyvoláva logické podozrenia a pozornosť hospodárskych subjektov a inštitúcií nielen na Slovensku.

„V prípade právnej nekompatibility s EÚ však Slovensko nebude čerpať z eurofondov viac, ale menej, ba môže byť ich využitie ohrozené celkovo. Aj pre tieto riziká Vás, pán prezident, žiadam, aby ste zodpovedne využili svoje oprávnenie z Ústavy SR na starostlivé posúdenie prijatej novely zákona o verejnom obstarávaní. Toto oprávnenie Vám dáva k dispozícii nielen 15-dňovú lehotu, ale aj možnosť vrátiť schválenú novelu s pripomienkami do NR SR,“ napísal Figeľ.

Figeľ sa preto obracia na prezidenta so žiadosťou o starostlivé posúdenie novely zákona o verejnom obstarávaní. „Táto v rekordne rýchlom čase – za tri dni – vládou a parlamentom prijatá novela s termínom účinnosti 18. február 2013 zásadným spôsobom mení viaceré doterajšie pravidlá verejného obstarávania. Tento proces má nielen svoj vnútroštátny rozmer, ale aj medzinárodný, keďže sme súčasťou jednotného trhu EÚ. Vyjadrujem nielen svoju obavu z toho, že viaceré narýchlo menené ustanovenia vytrhnuté zároveň z procesu a z kontextu tzv. veľkej novely uvedeného zákona, ktorou sa NR SR aktuálne zaoberá, sú v rozpore s právom Európskej únie,“ zdôraznil Figeľ.

S cieľom vlády zrýchliť proces efektívneho využitia eurofondov treba podľa Figeľa súhlasiť. „V konečnom dôsledku však nekompatibilita s platnými smernicami môže priniesť opačný výsledok,“ konštatuje predseda KDH. Verejné obstarávanie z hľadiska spoločenského významu, vplyvu na ekonomiku a na verejné financie a z hľadiska európskeho rozsahu potrebuje podľa šéfa KDH transparentné, férové a dôveryhodné podmienky.

Parlament schválil zrýchlenú novelu zákona o verejnom obstarávaní v stredu. Takzvaná malá novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú na návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka v pondelok mimoriadne schválila vláda, má podľa rezortu vnútra zefektívniť proces obstarávania s okamžitou účinnosťou. Jej úlohou má byť zároveň aj pomoc pri lepšom kontrahovaní a čerpaní peňazí Európskej únie, v čom Slovensko dlhodobo zaostáva. Do konca tohto roka musí krajina vyčerpať z eurofondov vyše 1,5 mld. eur. Zrýchlená novela verejného obstarávania zjednocuje námietkové konanie, ktoré bude pozostávať z dvoch častí, v každej s jedným rozhodnutím. Umožňuje uchádzačom preukazovať splnenie podmienok účasti vo verejnom obstarávaní čestným vyhlásením, pričom preverovať sa bude len úspešný uchádzač.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu