Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žitňanská: Zákon o verejnom obstarávaní by nemal ísť do skráteného konania

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda SR dnes schválila návrh na skrátené legislatívne konanie zákona o verejnom obstarávaní. Ministri sa tak rozhodli aj napriek tomu, že v NR SR je v poslednom čítaní prerokovávaná novela toho istého zákona a je takmer isté, že ju vládni poslanci s účinnosťou od 1. júna 2013 schvália.

 "Žiadny právny predpis by sa nemal schvaľovať spôsobom, pre ktorý sa dnes rozhodla vláda SR, o to viac zákon, na základe ktorého sa rozhoduje o miliardách eur. Navyše, bez dostatočne vysvetlených dôvodov. Ešte v nedeľu 10. februára večer na webstránke vlády SR pri tomto návrhu svietil odkaz 'materiál bude k dispozícii dodatočne' a o deň neskôr už o ňom budú v parlamente rokovať poslanci. Vyvstáva preto otázka, čo sa má od 12. februára do 1. júna udiať, aké tendre sa chystajú, že vláda zrazu nemôže počkať niekoľko dní do účinnosti už prerokovávaného zákona a chce inou novelou zmeniť pravidlá ešte skôr? Zákonom, ktorý nikto nevidel a o ktorom ešte pred niekoľkými dňami ani nikto nepočul," uvádza v dnešnom stanovisku poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Vláda SR by preto podľa nej mala verejnosti najskôr vysvetliť, aký je skutočný dôvod, že po desiatich mesiacoch čakania sa zrazu o verejnom obstarávaní musí rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvod na to určite nezanechala vláda Ivety Radičovej, ako tvrdí minister Robert Kaliňák. A ak by ním aj napriek jeho klamstvu mali byť len eurofondy, za ich čerpanie je už zodpovedná vláda Roberta Fica a nie je žiadny problém, aby sa poslanci v NR SR dohodli, že niektoré ustanovenia komplexnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktoré sú potrebné na čerpanie eurofondov, boli účinné už od 1. apríla, uvádza sa okrem iného v stanovisku Žitňanskej. K návrhu zákona o verejnom obstarávaní sa vyjadrila aj podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO).

V stanovisku okrem iného uviedla, že "vláda pristúpila k novele zákona o verejnom obstarávaní mimoriadne neférovo. O zákone, ktorý má garantovať otvorenosť a transparentnosť, sa ide rokovať v zhone a utajení. Vidím len dva dôvody, prečo vládny Smer pristúpil k tomuto kroku. Buď ide Smeru o čo najrýchlejšie presadenie si vlastných záujmov, alebo je zrýchlené legislatívne konanie prejavom amaterizmu vlády, ktorá ide na kolene riešiť závažný problém tejto krajiny. Smer sľuboval férový proces a riadnu diskusiu, avšak namiesto toho máme ďalšiu frašku v podobe zrýchleného legislatívneho konania. V prvom rade považujem za mimoriadne neférový prístup vlády, ktorá nedala poslancom a verejnosti ani 24 hodín na preštudovanie zákona, o ktorom sa má už zajtra diskutovať. To Smer a nový podpredseda vlády Ľubomír Vážny ešte minulý týždeň nevedel, ktoré opatrenie potrebujete urýchliť na čerpanie eurofondov? Smer v tomto prípade opäť porušuje aj vlastné legislatívne pravidlá vlády, konkrétne čl. 13 ods. 7, v ktorom je napísané, že medzirezortné pripomienkové konanie nesmie byť kratšie ako sedem dní. Aj keby pripomienkovanie trvalo dva dni, bola by som rada, len by sa aspoň nejaké spravilo a mali by možnosť vidieť pripomienky verejného sektora či odbornej verejnosti. Namiesto toho máme toto pretláčanie vlastných záujmov," uviedla podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová.

Časti zákona o verejnom obstarávaní by mal parlament prerokovať v zrýchlenom režime. Vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila návrh na skrátené legislatívne konanie. Ak sa s týmto návrhom poslanci stotožnia, novelu by mali prerokovať celú už na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR. O ktoré opatrenia zo zákona presne ide, zatiaľ nie je známe, keďže samotný materiál ešte nebol zverejnený. Predkladateľ návrhu, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) však vopred avizoval, že pôjde o tri opatrenia, ktoré skracujú priebeh verejného obstarávania a zároveň neboli predmetom väčšej kritiky. Pomôcť by to malo rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov.

 "V jednoduchosti ide o zjednotenie systému námietkového konania. Druhou vecou je zjednodušenie pre podnikateľov," priblížil cez víkend v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Po novom by tak podľa neho nemohlo brániť priebehu konania 20 námietok podaných po sebe, ale všetky problémy obstarávania sa vyhodnotia naraz, v jeho závere.

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) potrebu schváliť novelu v skrátenom konaní zdôvodnil tým, že v niektorých prípadoch čerpania eurofondov by bolo vhodnejšie využiť nové pravidlá pre verejné obstarávanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu