Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaníkovi sa rómska reforma nepozdáva: Pokutu si musia odpracovať

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prvý zákon rómskej reformy, ktorý navrhuje splnomocnenec vlády Peter Pollák nie je podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) šťastný z hľadiska zrušenia beztrestnosti pri páchaní priestupkov sociálne odkázaných občanov.

Ako uviedol, sociálna dávka prípadného páchateľa je totiž len časťou príjmu rodiny plynúceho zo sociálnych dávok. „Väčšina z nich sa viaže na deti a rodinu. Je zložená z rôznych príplatkov a príspevkov a na tie by sa siahať určite nedalo,“ upozornil Kaník. To znamená podľa neho, že návrh aj keby bol prijatý, je len veľmi ťažko vykonateľný.

Podľa Kaníka po zrazení sociálnej dávky vzťahujúcej sa k páchateľovi, čo by bolo veľmi ťažké zadefinovať, by situácia bola opäť rovnaká ako dnes. „Po zrazení jednej pokuty by už dávka zmizla a nebolo by z čoho zraziť prípadnú ďalšiu pokutu, alebo náhradu škody. Priestupková imunita by naďalej pretrvávala,“ povedal s tým, že tento návrh nijako nerieši priestupky maloletých.

Jedine zavedenie povinnosti odpracovať pokuty a škody podľa Kaníka trvalo ruší súčasný katastrofálny stav s beztrestnosťou obrovskej skupiny  ľudí a rozmáhajúcu sa kriminalitu časti poberateľov sociálnych dávok.

Prvý zákon rómskej reformy chce riešiť takzvanú priestupkovú imunitu sociálne odkázaných ľudí. Povedal to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Zákon sa rozhodol pripraviť ako vládny, nech do pripomienkového konania vstúpi každý, kto k tejto problematike má čo povedať. Predstaviť ho plánuje v najbližších dňoch. Zákonom chce zmeniť súčasný právny stav, ktorý podľa tvorcov reformy umožňuje, aby sociálne odkázaný človek mohol de facto beztrestne páchať ľubovoľný počet priestupkov, keďže nemá na zaplatenie pokút.

Podstatou zákona má podľa Pollákových slov byť, že ľudia, od ktorých nie je možné vymôcť za priestupkovú činnosť peniaze, dostanú dávky od štátu znížené o sumu vo výške pokuty. Ak nevyplatia svoj dlh voči orgánom, zníži sa im ktorákoľvek dávka dostupná v systéme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu