Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Lipšic chce pravicu vyhladovať na smrť, tvrdí Matovič

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (nezávislý) chce presadením novely zákona o politických stranách vyhladovať pravicové subjekty tak, že existovať viac nebudú. V dnešnej rozprave k tejto právnej norme to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

Novela má dosiahnuť, aby strany dostávali od štátu o polovicu menej financií. "Pravicové strany majú dlhy, ktoré by nevedeli splácať. Ubralo by sa aj Smeru-SD, ale stále by mu ostal dostatočný balík. Považujem to za menšiu zlomyseľnosť, lebo sa chcete zbaviť konkurencie," odkázal Matovič Lipšicovi, ktorý si založil novú politickú stranu Nova, tá však aktuálne žiadne príspevky od štátu nepoberá.

Anton Martvoň (Smer-SD) označil novelu za zlú po obsahovej stránke. "Je zaujímavé, že pán Lipšic neprišiel s návrhom v čase, keď bol ministrom vnútra. Zároveň si myslím, že meniť nastavenie financovania počas volebného obdobia nie je žiaduce ani vhodné," podotkol. Lipšic v reakcii vyhlásil, že všetky strany podpísali pred voľbami záväzok, že zavedú viazanie štátneho príspevku na príjmy od súkromných osôb. "Tento záväzok sa prejavuje práve v tejto novele zákona. Nič viac a nič menej. Netreba ísť do žiadnej psychoanalýzy. Naviac, návrh postihuje všetky strany, nevidím rozdiel medzi Smerom-SD a pravicovými stranami," upozornil. Martvoňovi Lipšic odkázal, že nemá žiaden problém s tým, aby jeho právna norma platila až od nasledujúceho volebného obdobia, ak je toto jediná výhrada Smeru.

Podľa Lipšicovho návrhu sa má výška príspevku na činnosť politických strán a príspevok za poslanecké mandáty znížiť na polovicu. "Myslíme si, že by strany, najmä v čase krízy, nemali byť financované takmer v plnej výške zo štátneho rozpočtu. Nie je to správne, nie je to solidárne, nie je to ani spravodlivé. Preto navrhujeme znížiť príspevok na činnosť a mandát o polovicu a naviazať štátnu podporu tým, že strany budú vedieť získať zo súkromných zdrojov, z darov a členského minimálne tu druhú polovicu svojho príjmu. To by malo strany aj motivovať, aby príjmy a dary zverejňovali," vysvetlil podstatu návrhu exminister vnútra.

Z návrhu tiež vyplýva, že politické strany majú viesť všetky svoje dary na jednom účte, pričom by všetky dary išli len bezhotovostnou formou. "To znamená, žiadne dary v hotovosti, žiadne igelitky, len bezhotovostná forma. Takisto chceme, aby dary do 100 eur nemuseli byť notársky overené," doplnil Lipšic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu