Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maďarič: Verím, že oprava Krásnej Hôrky bude pokračovať podľa plánu

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister kultúry Marek Maďarič verí, že po počiatočných komplikáciách bude oprava hradu Krásna Hôrka úspešne pokračovať podľa plánu.

"Mrzelo ma, že pre rôzne námietky a zložitosti verejného obstarávania práce meškali," uviedol s tým, že je rád, že sa objekt podarilo dočasne havarijne zastrešiť.

Verejné obstarávanie, ktoré vyhlásilo Slovenské národné múzeum (SNM) na opravu hradu, nechcel komentovať. "Vzhľadom na to, že tento problém sa dostal až na súd, tak by som sa k tomu nerád vyjadroval. Je to zložitý právny problém, ku ktorému by mal zaujať svoje stanovisko súd," upozornil. Týka sa to sťažnosti spoločnosti PR Querkus, ktorá poukazuje na to, že jej SNM nezákonným vylúčením zo súťaže spôsobila škodu. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vo februári nariadil SNM znovu vyhodnotiť súťaž a vrátiť do nej aj predmetnú spoločnosť. Múzeum toto rozhodnutie napadlo na súde. Súd predbežným opatrením pozastavil jeho vykonateľnosť, až kým nerozhodne vo veci.

Práce na hrade sa minulý rok posunuli práve pre námietky voči rozhodnutiu výberovej komisie. Jeden pracovník SNM sa tiež v zdôvodnení vylúčenia PR Querkus zo súťaže vyjadril o konateľovi tejto spoločnosti mimoriadne vulgárnym spôsobom. Maďarič pripomenul, že v tejto súvislosti sám požadoval vyvodenie zodpovednosti, pričom voči danému pracovníkovi sa prijalo disciplinárne opatrenie. "Všetky ostatné otázky týkajúce sa verejného obstarávania treba ponechať kompetentným orgánom. Ak výsledkom toho bude, že SNM pochybilo, tak z toho budú, samozrejme, tiež vyvodené dôsledky," deklaroval.

Táto národná kultúrna pamiatka je súčasťou Slovenského národného múzea - Múzea Betliar. Ničivý požiar, ktorý ju 10. marca minulého roka poškodil, vznikol v dôsledku neopatrného zaobchádzania so zápalkami, keď sa dvaja maloletí chlapci pokúšali zapáliť cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu hradného kopca. Oheň sa následne preniesol aj na samotný hrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu