Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gašparovič už písal Zemanovi list: Gratuluje mu a pozýva ho na Slovensko

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Blahoželanie k zvoleniu za prezidenta českej republiky a aj pozvanie na návštevu Slovenska adresoval dnes prezident SR Ivan Gašparovič v blahoprajnom liste novozvolenému prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi.

"Teší ma, že najvyššej ústavnej funkcie v českej republike sa ujme výrazná osobnosť, ktorá si váži prirodzene blízky a priateľský vzťah jej spoluobčanov k Slovensku," píše sa okrem iného v blahoprajnom liste prezidenta SR novozvolenému prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi, o ktorom informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač. Slovenský prezident verí, že táto skutočnosť ako aj skúsenosti Miloša Zemana, zvoleného v dnešnom druhom kole prezidentských volieb v ČR, sú zárukou pokračovania úspešného rozvoja vzťahov medzi oboma štátmi a spolupráce pri riešení súčasných aj budúcich regionálnych, európskych a medzinárodných výziev.

"Rád využívam túto príležitosť a pozývam Vás, spolu s Vašou manželkou, na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky," uvádza sa v závere blahoprajného listu prezidenta SR novozvolenému prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi.

Novým českým prezidentom sa stane expremiér Miloš Zeman. Vyplýva to z výsledkov Českého štatistického úradu po spočítaní hlasov z 99 percent okrskov. Zeman nad svojím súperom ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom vyhral približne v pomere 54,8 k 45,2 percentám. Definitívne výsledky budú k dispozícii v priebehu dňa. Miloš Zeman krátko po ohlásení výsledkov volieb potvrdil, že jeho prvá zahraničná cesta povedie na Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu