Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gašparovič nebude reagovať na Matovičove obvinenia z klamstiev

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič nebude reagovať na neustále osočovania zo strany opozičných politikov, ktorí podľa neho využívajú tému nezvolenia Jozefa Čentéša na sebaprezentáciu v médiách namiesto toho, aby ponúkali reálne riešenia občanom.

Podľa vyjadrenia, ktoré poskytol prezidentov hovorca Marek Trubač, prezident o nevymenovaní Jozefa Čentéša rozhodol v zmysle Ústavy SR a rozhodnutia Ústavného sudu SR na konci minulého roka. List s deväťstranovým odôvodnením poslal predsedovi NR SR.

Podľa predsedu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviča prezident vo svojom odôvodnení k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora hrubo, úmyselne, prospechársky a opakovane klamal. Prezident by si podľa Matoviča mal vstúpiť do svedomia a ospravedlniť sa. "A ja by som mu odporúčal aj odstúpiť," dodal. Hlava štátu podľa Matoviča klame v troch veciach.

"Po prvé, pán Čentéš ma vo veci korupcie pri voľbe generálneho prokurátora nikdy nevypočul. Po druhé, 27. júla 2011 som na Generálnej prokuratúre vôbec nevypovedal, vypovedal som o dva dni neskôr a v úplne inej veci - vo veci politických nominácií," uviedol dnes na tlačovej besede líder OĽaNO. Za tretie úmyselné klamstvo označil prezidentove argumenty, podľa ktorých zásadne zmenil svoju pôvodnú výpoveď. "Pán prezident to nemá ako vedieť a hlavne, nie je to pravda," dodal Matovič.

Prezident podľa Matoviča úmyselne vzbudzuje vo verejnosti dojem, že ho Jozef Čentéš vypočúval vo veci voľby jeho samého. Gašparovič doslova píše "...prečo Čentéš a nie iný, do veci nezainteresovaný prokurátor". Matovič pripomína, že nevypovedal vo veci voľby generálneho prokurátora, ale vo veci politických nominácií. Zároveň zdôraznil, že Čentéš sa žiadneho pochybenia počas priebehu voľby generálneho prokurátora, ako to uvádza Gašparovič, nemohol dopustiť. Predseda OĽaNO totiž u Čentéša vypovedal 29. júla 2011 a parlament ho za kandidáta zvolil 17. júna, teda o mesiac a pol skôr.

Ak prezidenta desí "toľká zloba, hrubosť a nenávisť v politike a médiách," Matoviča desí, že máme prezidenta klamára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu