Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič kritizoval politikov, vyčítal im egoizmus a vyvolávanie duchov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes počas tradičného novoročného stretnutia s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností pôsobiacich na Slovensku kritizoval egoizmus politikov, ktorí stále vyvolávajú zlých duchov a škodia záujmom krajiny.

"Je mi smutno, že často egoizmus politikov a politických strán v snahe získať rozhodujúce postavenie v spoločnosti nerešpektuje demokratické princípy a zodpovednosť za štát. Táto zodpovednosť musí byt kľúčom k riešeniu všetkých problémov. Zodpovednosť dnes Slovensko potrebuje," prihovorila sa hlava štátu zástupcom cirkví. Snažíme sa prekonať krízu a podľa prezidenta by sme mali byť solidárni a zomknutí v dialógu, bez zlomyseľnosti a nenávisti. "Začal sa ťažký zlomový rok pre Slovensko. Kto nechce pomôcť v tomto úsilí, vyvoláva zlých duchov stálej nenávistnej konfrontácie a nemá dobré úmysly, nechce chápať, ako veľmi škodí záujmom štátu a ľuďom," upozornil prezident. Gašparovič si napriek tomu nemyslí, že naša spoločnosť je zlá. "Ani si nemyslím, že je morálne na dne," dodal. Gašparovič je presvedčený, že dobrých ľudí je na Slovensku väčšina.

Svoje slová adresoval bratislavskému arcibiskupovi a predsedovi Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému, generálnemu biskupovi Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Milošovi Klátikovi, čestnému predsedovi Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR Pavlovi Traubnerovi, ale aj predstaviteľom Gréckokatolíckej cirkvi, Reformovanej kresťanskej cirkvi, Československej husitskej cirkvi, Starokatolíckej cirkvi, bahájskeho spoločenstva či baptistov. "Toto stretnutie je uznaním významnej duchovnej úlohy cirkví a náboženských spoločností v štáte," vyhlásil.

Rok 2013 bude podľa Gašparoviča z ekonomického hľadiska náročný. Z duchovného hľadiska však bude dôležitý, pretože si pripomenieme 1150. výročie príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na naše územie. "Jubilejný rok pokladám za udalosť, na ktorý treba upriamiť pozornosť celého národa. Pripomína nám hodnoty obrovského významu. Veď odkaz sv. Cyrila a Metoda oslovuje nielen kresťanov, ale aj iných," dodal prezident. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu