Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Gašparovičovu mužskú hrdosť apeluje aj Figeľ: Vyzval ho, nech je chlap!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič má byť chlap a prísť na mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR vysvetliť svoje dôvody na nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Hlavu štátu k tomu na dnešnej tlačovej konferencii opozície vyzval predseda KDH Ján Figeľ. Podľa neho nestačí, aby prezident prišiel na riadnu schôdzu, ktorá sa začne 29. januára, a tam predniesol správu spôsobom, že na jeho vystúpenie poslanci nebudú môcť reagovať.

Figeľ spolu so zvyškom opozície volá po normálnej diskusii na pôde parlamentu. Pokiaľ k nej nedôjde, opozícii sa podľa jej slov potvrdí, že Smer-SD ani prezident nemajú argumenty na obhajobu dôvodov na nevymenovanie Čentéša.

Sulík je už dnes presvedčený, že predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico je zbabelec, ktorý sa priamym súbojom vyhýba. "On dokáže štekať niekde na úrade vlády, ale nepríde do parlamentu a keď aj niečo povie, rýchlo utečie, nepočká si na faktické poznámky, nereaguje na argumenty, ktoré mu človek prednesie," povedal Sulík.

Podľa šéfa SaS potvrdí Fico svoj strach aj tým, ak Smer-SD nepodporí mimoriadnu schôdzu k nevymenovaniu Čentéša, ktorú iniciuje opozícia a ktorú by mal v najbližších dňoch zvolať predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Opozícia podala návrh na zvolanie schôdze 9. januára, Paška musí rokovanie zvolať do siedmich dní. Premiér Fico ako šéf Smeru-SD zagarantoval, že poslanci jeho strany nebudú súhlasiť s mimoriadnou schôdzou parlamentu.

"Ak program schôdze neschvália, teda neumožnia diskusiu, nezostane nám nič iné než konštatovať, že napriek tomu, že majú 83 poslancov, sa boja. Majú strach z argumentov, ktoré by dokázali, že prezidentovi rozhodnutie Ústavného súdu SR nedáva možnosť nevymenovať Jozefa Čentéša," povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Potvrdí sa tým to, čo hovoria renomovaní ústavní právnici, to, o čom mlčia potenciálni kandidáti na post generálneho prokurátora, to, že prezidentove dôvody na nevymenovanie doktora Čentéša sú neobhájiteľné. Lebo keby obhájiteľné boli, tak tu v pléne si to vieme vyjasniť počas pár hodín," vyhlásil šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, podľa ktorého je na mieste poriadna chlapská diskusia na pôde parlamentu na mimoriadnej schôdzi. "Aby sme si aj s pánom prezidentom vysvetlili, či tie dôvody sú alebo nie sú správne," poznamenal Frešo. Poukázal na to, že aj renomovaní ústavní právnici spochybňujú dôvody prezidenta a aj prokurátorský stav sa k tomu stavia vlažne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu