Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gašparovič chce v parlamente vystúpiť, mimoriadna schôdza je nepotrebná

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič informoval predsedu vlády SR a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že sám uvažuje o vystúpení v Národnej rade SR, aby poslancom vysvetlil dôvody nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Z tohto dôvodu považuje návrh opozície na zvolanie mimoriadnej schôdze za bezpredmetný. Informoval o tom dnes riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pripomína, že prezident SR je informovaný o každej parlamentnej schôdzi a má právo zúčastniť sa na každej schôdzi Národnej rady SR. Návrh na zvolanie schôdze podala opozícia dnes, mimoriadne rokovanie zvolá Paška do siedmich dní. Opozícia si na ňom chce vypočuť dôvody na nevymenovanie Čentéša priamo z úst prezidenta Ivana Gašparoviča. Premiér Fico dnes ako šéf Smeru-SD zagarantoval, že poslanci jeho strany nebudú súhlasiť s mimoriadnou schôdzou parlamentu.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského je právom poslancov, aby sa dozvedeli, či existujú naozaj zákonné dôvody, podľa ktorých prezident nemusí vymenovať právoplatne zvoleného kandidáta za generálneho prokurátora. "Preto chceme, aby prezident prišiel pred poslancov a vysvetlil svoj postoj, svoje rozhodnutie," opísal.

Opoziční poslanci nevidia dôvod na nevymenovanie Čentéša a prezidentove dôvody považujú za svojvoľné. Hlava štátu podľa SDKÚ-DS prekročila hranice, ktoré sú v parlamentnej demokracii prípustné. KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS pracujú aj na zbieraní podpisov pod návrh obžaloby hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy. S iniciatívou prišla SaS. Bez Smeru-SD návrh obžaloby nemá v parlamente šancu na úspech. Premiér Fico dnes vyhlásil, že nikto zo Smeru-SD nedá ani jeden hlas na obžalobu prezidenta.

Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu