Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico Glváča neodvolá, ide o varenie z vody

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Varením z vody dnes nazval predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) novinársku otázku, či sa v zmysle svojich skorších vyjadrení o konaní do troch minút po pochybení nechystá odvolať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD).

Dôvodom mala obmena dvoch starých dopravných lietadiel L-410 za nové, za ktorú slovenský rezort obrany zaplatil spoločnosti Manipul takmer 9,8 milióna eur. Fico dnes viac kauzu nekomentoval.

Podľa Glváča obmena lietadiel vychádzala z obstarávania, ktoré bolo začaté ešte v máji 2009. Výber tohto typu lietadiel pritom vychádzal z potrieb a logistiky ozbrojených síl ako aj finančných možnosti ministerstva obrany. Glváč o prípade prehovoril po tom, ako sa minulý týždeň objavili podozrenia v súvislosti s kúpou týchto lietadiel. Zmluva o obmene bola totiž zverejnená v období medzi sviatkami a pri nákupe sa neuskutočnila súťaž.

 "Nevnímam túto obmenu a získanie týchto dvoch lietadiel ako žiadny problém a veľmi dôrazne sa ohradzujem voči akýmkoľvek výhradám, ktoré som si mohol vypočuť v médiách," reagoval minister obrany. Cena, ktorú zaplatilo ministerstvo za nové lietadlá bola podľa neho primeraná ich výbave. Na mieste nie sú podľa neho ani podozrenia, že by za obchodom bolo úsilie pomôcť k zákazke firme Manipul, ktorá je výhradným zástupcom výrobcu lietadiel. Rezort obrany mal zmluvy s touto spoločnosťou už od roku 1998, teda v čase, keď bola pri moci dnes opozičná SDKÚ-DS. "Ja ani neviem, čím sa tá firma zaoberá. Ak boli dodržané všetky podmienky verejného obstarávania, mne je jedno, kto to dodáva, keď je dobrá cena a predmet zmluvy ako má byť," zdôraznil Glváč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu