Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico: Ľudia nemajú dosť peňazí, aby si mohli uplatňovať svoje práva

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK– Ľudia na Slovensku nemajú dostatok peňazí, aby si mohli uplatňovať svoje práva, povedal dnes počas prednášky na tému Ústava SR a ľudské práva v Spojenej škole v Ružomberku premiér Robert Fico. Prednáška sa uskutočnila v pokojnom duchu, premiér študentov upozornil, že sa nebude týkať politiky.

„Problém peňazí a nižšej životnej úrovne súvisia na Slovensku s tým, že sa nemôžeme porovnávať, respektíve nedosahujeme úroveň vyspelých právnych štátov,“ konštatoval.

Dodal, že na Slovensku je značná miera ekonomickej nerovnosti. „Chudobnejší ľudia si napríklad nemajú možnosť zaplatiť takého dobrého obhajcu ako bohatí,“ uviedol. Poukázal na to, že žiadne právo nie je absolútne. Študentom v tejto súvislosti priblížil niekoľko praktických prípadov z minulosti.

Spomenul, že najčastejšie sťažnosti v súčasnosti sú na súdne prieťahy. Na otázku študentov, či sa to nedá nejako riešiť, odpovedal: „Prieťahy súvisia s nedostatkom peňazí, ktoré idú do súdnictva. Máme nedostatok sudcov, ktorí sú navyše zavalení agendou. Ak by nastal spoločenský konsenzus, že by do súdnictva smerovalo viac peňazí, na úkor povedzme zdravotníctva, školstva a podobne, problémy by bolo možné eliminovať,“ zdôraznil Fico.

Premiér sa vyjadril aj k otázke týkajúcej sa trestu smrti. „Je to síce spravodlivý trest, ale je otázne, či plní aj inú úlohu ako odplata. Keby sme mali dôkaz, že trest smrti má preventívnu úlohu, či odstrašujúci účinok, mala by ho prijatý celá Európa.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu