Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Paška by v Čentéšovom prípade konal rovnako ako Gašparovič

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) by v prípade vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora konal rovnako ako prezident SR Ivan Gašparovič.

"Keby som sa dostal do situácie, kedy by bola pochybnosť, konal by som takisto. Voľba generálneho prokurátora bývalou vládnou väčšinou bola politicky manipulovaná. Existujú o tom dôkazy, je množstvo výpovedí na prokuratúre, ako bol porušený zákon, ako sa fotili volebné lístky, ako sa označovali, skartovali, ako sa narýchlo menil spôsob voľby, zákon...," vysvetlil Paška. Predseda parlamentu poukázal na to, že bývalá väčšina pri voľbe šéfa prokurátorov zmanipulovala voľbu aj s vedomím toho, že na ďalší deň vyjde nález Ústavného súdu SR, ktorý nechcel, aby sa voľba uskutočnila.

"Taká je pravda, dokonca s oficiálnym priznaním, že vedeli, že existuje taký nález, ale ešte nebol publikovaný, teda podľa nich to nebolo nezákonné. Dnes všetci plačú a obviňujú pána prezidenta, ktorý nechce nič iné, len rozhodnúť na základe svojho presvedčenia a kritérií, ktoré mu dáva ústava, či má vymenovať človeka, ktorý bol zvolený takýmto divným spôsobom," povedal Paška.

Dodal, že ak má hlava štátu z ústavy právo vyjadriť pochybnosť, tak tá vzniká "minimálne z pohľadu tejto veľmi neobvyklej a politicky manipulovanej voľby generálneho prokurátora". Je to však podľa Pašku prezidentova kompetencia. Šéf parlamentu pripomenul, že najvyšší ústavný činiteľ môže aj nemusí vymenovať zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu