Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Paška: Skôr ako kompetencie prezidenta chcem s opozíciou riešiť ÚS

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) by rád získal podporu opozície skôr pre iné ústavné zmeny ako pre posilnenie kompetencií prezidenta SR. Napríklad pre zmeny vo fungovaní Ústavného súdu SR či pre úpravy volebného systému.

"Myslím si, že sú iné ústavné veci, pre ktoré by som rád získal podporu v opozícii, ako je mandát a rozsah kompetencií pána prezidenta," povedal Paška v rozhovore. Zmeny by sa podľa neho zišli ústavnému súdu. "Som presvedčený, že na 13 sudcov je rozhodovanie v merite tisícov prípadov veľmi veľa. Súdy v Nemecku či inde vynesú maximálne niekoľko desiatok nálezov ročne, kvalita je potom nespochybniteľná," poznamenal Paška.

Politici podľa jeho slov hovoria už dlho aj o fungovaní volebného systému. "O tom hovoríme už dlho, či by sa našiel model, ktorým by sa výrazne posilnilo postavenie regiónov a silných osobností. Sú tu debaty o kandidovaní nezávislých osobností. To sú veci, ktoré sa bez ústavného zákona nedajú robiť. Ale mandát pána prezidenta je taký, aký je. Sme parlamentná demokracia," doplnil predseda parlamentu, ktorý sa pred časom zamyslel, či má prezident dostatočné právomoci vzhľadom na to, že je priamo volený občanmi.

Paška tvrdí, že jeho slová ale nehovorili o tom, že treba primárne riešiť postavenie hlavy štátu. "Hovoril som to v kontexte politického systému ako takého," zdôraznil šéf zákonodarného zboru. Všetko podľa neho vychádza zo základných ústavných princípov, kde funkcie ako zákonodarná, kontrolná a reprezentatívna sú piliere, ktoré fungujú všade vo svete.

"A jediné, čo ich ako mechanizmus definuje, je spôsob voľby. A môj výrok v tomto kontexte znel, či je kompetencia prezidenta, ktorý má nespochybniteľne veľmi silný mandát tým, že ho volia ľudia na Slovensku, dostatočná alebo nie. Nič som tým nesledoval, ani stranícky zámer. Je to ústavný problém a Smer nemá ústavnú väčšinu," vyhlásil Paška.

Smer-SD disponuje v parlamente 83 poslancami, do ústavnej väčšiny potrebnej na ústavné zmeny mu chýba sedem hlasov. Niektorí opoziční poslanci sa spolupráci so Smerom-SD nebránia. Viaceré zákony sociálnych demokratov prešli aj s podporou poslancov z klubu OĽaNO. Igor Matovič neraz povedal, že ak prídu sociálni demokrati s dobrým návrhom zákona, nemá problém ho podporiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu