Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko by si mohlo stíhačky prenajímať, myslí si Glváč

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika by si mohla v budúcnosti stíhačky prenajímať. V bilančnom rozhovore takúto možnosť pripustil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) s tým, že kľúčové je podľa neho to, aby nadzvukové letectvo spĺňalo požiadavky ozbrojených síl.

"My budeme s náčelníkom generálneho štábu rozprávať o akomkoľvek variante, ktorý bude mať pre nás ekonomickú výhodu. Sme pripravení rokovať s ktorýmkoľvek partnerom, s prihliadnutím na našu logistiku, teda, na čo sme pripravení, na čo máme vyškolených ľudí," poznamenal šéf silového rezortu.

Úvahy o prenájme stíhačiek považuje Glváč za zaujímavé, a to hlavne z ekonomického hľadiska. "Pokiaľ by nás to nestalo viacej, tak je to určite cesta a ja som dokonca tento model aj navrhol, aby sa o takejto forme obmeny našich lietadiel uvažovalo," povedal minister. Túto otázku by podľa jeho slov chcel otvoriť aj na stretnutí so zástupcami ruskej leteckej spoločnosti MiG, ktoré sa má uskutočniť začiatkom budúceho roka.

Skúsenosti s prenájmom nadzvukových lietadiel má napríklad susedné Česko. Krajina v roku 2004 podpísala zmluvu o prenájme 14 strojov Jas-39 Gripen zo Švédska za približne 810 miliónov eur. Predchádzajúce vedenie slovenského rezortu obrany pritom predpokladalo, že by prípadná obnova slovenského nadzvukového letectva stála zhruba 1,5 miliardy eur.

Slovenskí piloti v súčasnosti využívajú ruské stíhačky MiG-29, ktoré majú v priemere asi 16 rokov. Koľko z nich by bolo pripravených na okamžité nasadenie, Glváč nechcel prezradiť. Priznal však, že predchádzajúce vedenie rezortu "kanibalizovalo" štyri stíhačky na časti do iných lietadiel a opätovné uvedenie týchto strojov do prevádzky by stálo takmer 20 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu