Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo obrany varuje: Stíhačky môžu spôsobiť supersonický tresk

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SLIAČ – Na trase Sliač, Liptovský Mikuláš, Javorina, Kysak, Tisovec a Sliač budú dnes okolo 16.30 h prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá slovenských vzdušných síl MiG–29.

Ministerstvo obrany SR preto upozorňuje verejnosť, že v danej oblasti sa môže vyskytnúť silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom.

"Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku," informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Všeobecne môžu tento jav podľa jej slov vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

Nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú podľa Ballekovej nutné pri skúšaní a "zalietavaní" nových motorov. "Cvičia sa pri nich aj situácie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru," dodala hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu