Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MO zvažuje, či ďalej prevádzkovať MiG-29, alebo sa obzrú po inom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mosr.sk)

KUCHYŇA – Rezort obrany hľadá aj iné možnosti pokračovania slovenského bojového letectva, než je využívanie dlhoročne zaužívaných stíhačiek Mig-29.

Pripustil to minister obrany Martin Glváč počas dnešného krstu dvoch malých dopravných lietadiel L-410 na leteckej základni v Kuchyni na Záhorí, ktoré obstarali za 9,8 milióna eur a nahradili nimi dvojicu starých lietadiel rovnakého typu. Glváč pripomenul, že minulý rok dali oveľa viac peňazí na prevádzku a údržbu stíhačiek (33 miliónov eur), než na kúpu dvojice dopravných lietadiel.

„Aby sme dokázali zabrániť katastrofe, ktorú pre nás predstavovala dojednaná abonentná zmluva (na prevádzku lietadiel MiG-29 - pozn.) z roku 2010,“ povedal minister. V krátkom čase chce informovať verejnosť, čo bude ďalej s bojovým nadzvukovým letectvom. „Sme na rázcestí, či pokračovať tak, ako je to nadstavené, alebo sa poobzerať po niečom inom,“ pripustil Glváč.

V súčasnosti rokujú, výsledok zatiaľ nechce predbiehať. Životnosť draku (trupu) lietadla majú niektoré slovenské stíhačky MiG-29 do roku 2025. Do lietadiel však musia ročne dávať mnoho miliónov na údržbu a výmeny jednotlivých dielov lietadla, napríklad aj motorov, ktorým sa končieva stanovená životnosť v rokoch, alebo po odlietaní hodín.

Len na tieto veci išlo podľa abonentskej zmluvy vlani 18 miliónov eur. „Treba si zrátať, čo nás stojí letová hodina a či neexistuje lacnejšie riešenie. My stále sa snažíme a jednáme aj s ruskou stranou, ale samozrejme, budeme jednať aj so všetkými ostatnými a hľadať aj iné možnosti,“ konštatoval Glváč. Podrobnosti by chce zverejniť asi o dva týždne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu