Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čaplovič sa vyjadril k štrajku: Za učiteľov som bojoval dostatočne

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) nezvažuje, že by pre štrajk opustil ministerskú stoličku. Domnieva sa, že za učiteľov počas štrajku bojoval dostatočne. Dôkazom toho podľa neho je, že si ako jediná skupina verejných zamestnancov prilepšia.

"Myslím si, že som za nich bojoval dostatočne, lebo len učitelia dostali navýšenie platov o päť percent a dokonca do taríf. Nebudem vyvodzovať politickú zodpovednosť, pretože si nemyslím, že nerobím pre našich učiteľov maximum, čo môžem robiť v rámci rezortu," povedal Čaplovič v rozhovore.
      
Šéf školských odborárov Pavel Ondek tvrdí, že zatiaľ z úrovne ministerstva školstva nedošlo k splneniu ani jednej z požiadaviek učiteľov. "Pri každom jednom rokovaní, ktoré sme mali s vládou, bol aj minister školstva, nikdy sme úspešní neboli," uviedol. Odborári rozhodnú o ďalšom postupe v štrajku po 8. januári.
      
Učitelia niektorých, prevažne bratislavských škôl, odhlasovali formu protestu, v rámci ktorého by na polroka neuzavreli známky. O koľko škôl ide, zatiaľ iniciátori informovať nechcú, tvrdia, že čísla sa stále menia. Podľa Čaploviča by tým učitelia porušili zákon. "Uznávam rôzne formy protestov, ale nemôžu byť žiaci rukojemníkmi v tejto oblasti tak, ako boli vlani pacienti rukojemníkmi lekárov!" podčiarkol minister. Okrem toho dodal, že by to bolo nespravodlivé voči žiakom, ktorí by sa preto nemohli dostať na stredné či vysoké školy, keďže známky potrebujú na prihlášky. "Aká je spravodlivosť, že desať percent škôl to urobí a ich študenti nebudú môcť ísť na stredné či vysoké školy a ostatní budú môcť ísť? To je veľmi nespravodlivé. To si nechcú uvedomiť?" spytoval sa minister.
      
Čaplovič čelí v kresle ministra najdlhšiemu štrajku školských zamestnancov v histórii Slovenska. Ostrý štrajk trvá od 26. novembra, školskí odborári ho po troch dňoch prerušili, avšak učitelia aj naďalej pokračovali v protestných aktivitách. Bratislavské školy spustili štafetový štrajk, v mnohých mestách vyšli zamestnanci škôl do ulíc. Podľa ministra je prirodzené, že štrajk je najväčší, keďže problémy v školstve 20 rokov "tleli". Návrh na odvolanie ministra školstva chcela podať opozícia, napokon to však neurobila. Jej predstavitelia to zdôvodnili tým, že by to prinieslo len politizáciu problémov.
      
Vianoce bude Čaplovič tráviť so svojou rodinou, avšak tvrdí, že bude myslieť aj na učiteľov a nepedagogických zamestnancov. "Želám im príjemné prežitie Vianoc, požehnané Vianoce a lepší nový rok, pre nich, aj pre mňa. Keď bude pre nich lepší, bude aj pre mňa," zaželal minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu