Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matovič si chce dať pozor na daňových podvodníkov: Treba ich prinútiť platiť

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko musí podvodníkov prinútiť platiť dane, inak poctiví podnikatelia a poctiví zamestnanci budú platiť vyššie dane a vyššie odvody, myslí si predseda OĽaNO Igor Matovič.

 "Zlepšiť výber daní znamená, aby dane platili podvodníci, bežný človek a podnikateľ, ktorý dane platí, tomu to neublíži. Zároveň sa tým vyčistí podnikateľské prostredie, lebo ak podnikáte na trhu, kde niekto platí dane a niekto nie, nie je to fér. Ak štát dovolí také pokrivenie podnikateľského prostredia, tak to nie je zodpovedný štát. Koalícia, opozícia, spoločne 5,4 milióna ľudí, musíme prinútiť podvodníkov platiť dane," uviedol Matovič.

Výber daní považuje za najväčší zdroj potenciálnych príjmov, keďže Slovensko je vo výbere daní druhé najhoršie za Gréckom v rámci celej Európskej únie. "Nemusíme vymýšľať koleso, stačí ísť do krajín, ktoré sú vo výbere daní lepšie. Poďme za nimi, opýtajme sa ich, ako to robia a napodobnime ich. Toto očakávam od zodpovednej vlády. Uznávam, že v priebehu pol roka sa zvýšiť výber daní nedá, ale pokiaľ minister financií neurobí všetko preto najbližší rok a zasa budú o rok riešiť schodok a výpadky daní uťahovaním opaskov, tak nevyužili príležitosť. Tam je pes zakopaný. Ak sa dostaneme na priemer EÚ s výberom daní, nemáme problém s deficitom," konštatoval líder obyčajných ľudí.

Pripomína aj všeobecný fakt, že ochota neplatiť dane je priamo úmerná rozsahu korupcie v štáte. "Keď ľudia vidia, že vybrané dane pri prerozdeľovaní politici rozkradnú, tak prirodzene nechcú platiť dane. Zaujímavé je Dánsko, ktoré má jednu najvyšších mier daňovo odvodového zaťaženia v Európe, a zároveň ochota platiť dane je tam najvyššia. Ľudia vidia, že čo štát vyberie, do koruny prerozdelí," vysvetlil Matovič. Samozrejme, vláde odporúča šetriť na vlastných výdavkoch. "Keď nechcú šetriť, nech vyberajú dane," zdôraznil.

Schválený štátny rozpočet sa podľa predsedu OĽaNO nenaplní a rezort financií v priebehu roku istotne príde s návrhmi na zvyšovanie daní a odvodov, aj keď to premiér Robert Fico odmieta. Rozpočet podľa neho nevyberie peniaze, ktoré si vláda naplánovala. Hospodárenie štátu nedopadne až tak katastroficky, ako v rokoch 2009 a 2010, kedy Fico hovoril, že kríza sa Slovenska nedotkne a pritom sa ho dotkla drasticky, Ficova vláda dva roky za sebou míňala o päť miliárd eur viac ako vybrala a deficity dva roky po sebe dosiahli osem percent, ale skončí podobne, domnieva sa Matovič. "V klube majú poslankyňu, ktorá bola predtým veštica, myslím, že by sa jej niekedy mohli ísť opýtať, nech sa pozrie do tej čarovnej gule a možno by im vyveštila lepšie čísla, ako čo si napíšu na papier," odporučil Smeru-SD líder obyčajných.

"Nie je mojim cieľom chcieť, aby Slovensku bolo zle a Smeru to nevyšlo. Ale obávam sa preto, lebo keď to Smeru nevyjde, dokážu iba zvyšovať dane a odvody. Reálne šetriť nevedia, doplatia na to všetci," uzavrel Matovič s tým, že práve preto by mala vláda urobiť všetko pre lepší výber daní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu