Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nicholsonová navrhuje preventívnu prehliadku aj v piatich rokoch

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) chce zaviesť povinnú zdravotnú preventívnu prehliadku dieťaťa aj v jeho piatom roku života. Zároveň ňou chce podmieniť vyplácanie prídavku na dieťa. Ako poslankyňa povedala na dnešnom brífingu, na najbližšej parlamentnej schôdzi predloží zmenu zákona o prídavku na dieťa.

V súčasnosti musia ísť deti na preventívnu prehliadku a očkovanie, keď dovŕšia tri roky a potom keď nastupujú do základnej školy. V tomto časovom vákuu podľa poslankyne vzniká priestor, kedy sa z dozoru úradov sociálnej kurately, ale aj z dohľadu lekárov môžu stratiť deti, ktoré sú týrané alebo zneužívané.

Tak tomu bolo aj v prípade Lucie z Bratislavy, ktorú v piatich rokoch na smrť utýral otčim a tri roky o nej nikto nevedel i napriek tomu, že mala nastúpiť na povinnú školskú dochádzku.

Podľa navrhovaných opatrení bude musieť rodič zdokladovať, že bol s dieťaťom na preventívnej prehliadke a až potom dostane prídavok. Ak tak neurobí, vyplácanie mu bude pozastavené, až kým túto prehliadku neabsolvuje.

Nicholsonová si uvedomuje, že to pre pracovníkov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny znamená ďalšie administratívne zaťaženie. Verí však, že túto jednoduchú zákonnú úpravu nikto z poslancov nenapadne, keďže sa týka aj prevencie týrania detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu