Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sociálni pracovníci sa sťažujú na ich preťaženie prípadmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sociálni pracovníci zaoberajúci sa deťmi majú pocit, že sú nadmerne zaťažení a musia riešiť neprimerané množstvo pridelených prípadov. Okrem toho sa sťažujú aj na administratívne povinnosti a informačné systémy, s ktorými pracujú.

Vyplýva to z dotazníkového prieskumu, ktorý iniciovala a vypracovala Kancelária verejného ochrancu práv na konci tohto roka. Zamestnanci oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately vrátili do kancelárie VOP 292 vyplnených dotazníkov. Cieľom prieskumu bolo získať poznatky o práci týchto oddelení na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny na Slovensku.

Terénna práca, teda priamy kontakt s klientom v jeho prirodzenom prostredí, či účasť na súdnych pojednávaniach nepredstavuje pre väčšinu respondentov významnejší problém, uvádza sa v správe, ktorú kancelária zverejnila. Na opačnom póle hodnotenia stoja administratívna práca a spracovanie množstva spisov. Evidenciu, tvorbu štatistík, spisovú agendu vnímajú zhruba dve tretiny respondentov, presne 67,81 percenta, ako najväčší problém. Viac ako 73 percent pracovníkov zaťažuje podľa ich vyjadrení priveľké množstvo prípadov. Výhrady uvedené v správe sa týkajú aj kvality informačného systému.

Sociálni pracovníci uvádzajú, že sa najčastejšie zaoberajú usporiadaním rodičovských práv a povinností a výživným. Často riešia výchovné problémy, konflikty v rodinách a otázky náhradnej starostlivosti, pestúnstva a adopcií. Medzi najčastejšie opatrenia, ktoré sociálni pracovníci uplatňujú, patrí obmedzenie a odstránenie negatívnych vplyvov, ohrozujúcich psychický, fyzický a sociálny vývin dieťaťa. Okrem toho pracovníci najčastejšie sprostredkúvajú sociálne poradenstvo a odporúčajú psychologickú pomoc dieťaťu a jeho rodičom počas rozvodu.

Kancelária verejného ochrancu práv vyhodnotila odpovede respondentov s tým, že smerujú k pesimizmu a práca ich nenapĺňa i napriek jej potrebnosti a záslužnosti.

"Výsledky prieskumu v našej výskumnej vzorke naznačujú, že osobné súkromné pocity dlhodobej nespokojnosti by za istých okolností mohli prerásť do širšieho sociálneho napätia a kolektívnych akcií," uvádza kancelária VOP. Medzi navrhovanými opatreniami uvedenými v správe sa často skloňovalo zvýšenie počtu zamestnancov sociálnoprávnej ochrany maloletých. K takémuto kroku sa už zaviazalo aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v októbri tohto roka. Minister práce Ján Richter vtedy povedal, že kapacity úradov sa zvýšia o 92 pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu