Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pozostalí obetí nešťastia pri Kurimanoch dostanú od štátu po 33.000 eur

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deviati najbližší pozostalí po obetiach tragického nešťastia pri zrútení mostnej konštrukcie na stavbe diaľnice pri Kurimanoch by do 28. decembra 2012 mali dostať od štátu po 33.000 eur. Odobrila to dnes na svojej schôdzi vláda SR.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR navrhlo vláde SR uvoľniť finančné prostriedky pre pozostalých po obetiach nešťastia nad rámec finančného odškodnenia vyplácaného stavebnými firmami BÖGL a KRÝSL, SEMOS, s.r.o., Prešov a Sociálnou poisťovňou pre každú z 3 pozostalých manželiek, pre každé z 5 nezaopatrených detí a pre rodiča - matku slobodnej obete.

V piatok 2. novembra približne o 14:30 hod. pri betonáži druhého poľa mostnej konštrukcie pri výstavbe prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov zlyhala podperná konštrukcia pri obci Kurimany. Následkom toho sa zrútila betónová časť v dĺžke približne 25 metrov a šírke 15,25 metra. Nešťastie si vyžiadalo štyroch mŕtvych a jedenásť ľudí sa zranilo. Príčiny nehody určí vyšetrovanie, ktoré stále pokračuje.

Okamžite po tomto nešťastí vydal minister dopravy Ján Počiatek pokyn zastaviť všetky stavby na tomto úseku diaľnice. Národná diaľničná spoločnosť musela preveriť všetky rozostavané mostné konštrukcie aj bezpečnosť práce na diaľničných stavbách. Okrem úsekov na D1 Jánovce - Jablonov skontrolovali aj 28 mostov na stavbe D1 Dubná Skala – Turany a 15 mostov na stavbe D1 Fričovce – Svinia.

V spolupráci s vyšetrovateľom odstránili z miesta tragédie sutiny, z ktorých časť je dôkazovým materiálom. Na zvyšných objektoch stavby D1 Jánovce - Jablonov, I. úsek urobili iba povolené sanačné práce, ktoré mali zabezpečiť to, aby na týchto stavbách nevznikli škody. Stavebné práce na budúcej diaľnici s výnimkou spomínaného mostného objektu, obnovili 6. decembra. O postupe ďalších prác na tomto objekte rozhodne vyšetrovateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu