Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KDH: Za obete zrúteného mosta v Kurimanoch je zodpovedný Fico!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Plnú politickú zodpovednosť za mŕtvych a zranených pri páde diaľničného mosta v Kurimanoch nesie premiér Robert Fico, myslí si poslanec za KDH Pavol Zajac.

Politickú zodpovednosť za tragédiu mal podľa Zajaca vyvodiť minister dopravy Ján Počiatek. "Mali ste odstúpiť. Keďže ste tak neurobili, politickú zodpovednosť mal vyvodiť premiér Robert Fico. Pretože vás neodvolal, plnú politickú zodpovednosť za mŕtvych a zranených pri páde diaľničného mosta v Kurimanoch má Robert Fico tým, že nekonal," vysvetlil v parlamente poslanec za KDH pri prerokúvaní správy o páde diaľničného mosta. Zdôraznil, že premiér mal teraz Počiatka odvolať aj preto, že žltú kartu Fico ministrovi dopravy vystavil ešte počas svojej prvej vlády, keď Počiatek ako minister financií navštívil jachtu finančnej skupiny J&T v Monaku tesne pred definitívnym schválením výmenného kurzu koruny.

O tom, že Počiatek mal odstúpiť z funkcie, je presvedčený aj poslanec za OĽaNO Ján Mičovský. Pripomenul, že pri podobných nešťastiach odstupujú z funkcií aj ministri napríklad v Egypte, aby otvorili možnosť nezávislého vyšetrovania a vylúčili akékoľvek podozrenia z ovplyvňovania prípadu.

Poslanec za Smer-SD Zoltán Daniš považuje slová o politickej zodpovednosti v tomto prípade za holý nezmysel. Za stavbu podľa neho vždy zodpovedá zhotoviteľ - stavebná firma. Zároveň upozornil, že ak je málo práce, dodávatelia sú nútení ísť s cenou na hranu.

Zajac odmieta argumentáciu, podľa ktorej za pád mostu môže nízka cena zákazky. Zdôraznil, že obstarávanie vyhrala renomovaná slovenská spoločnosť Váhostav – SK spolu s ďalšou firmou Bögl a Krýsl, za ktorými stojí množstvo stavieb. Poslanec za KDH pripomenul, že pôvodná technológia stanovovala použiť výsuvné mostné skruže, namiesto nich sa však použili pevné skruže.

Nešťastie v Kurimanoch si vyžiadalo štyri ľudské životy a deväť pracovníkov bolo zranených. Vyšetrovanie pádu mosta stále prebieha. Na pokyn ministra dopravy NDS preverila všetky rozostavané mostné konštrukcie aj bezpečnosť práce na diaľničných stavbách. Počiatek rovnako rozhodol, že na všetky dočasné podporné konštrukcie, ktoré môžu stratou svojej stability ohroziť život a zdravie pri práci, budú zhotovitelia predkladať aj nezávislý statický posudok od autorizovaného odborníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu