Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvolenská: Vytvorením jednej ZP vláda zdravotnícvo nezadlží

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda vytvorením jednej zdravotnej poisťovne nezadlží zdravotníctvo. Na odkúpenie alebo vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní totiž nepoužije peniaze, ktoré sú určené pre poskytovateľov a pacientov. Vyplýva to z vyjadrení ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy.

Reagovala tak na slová exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Ten vyhlásil, že žiadna vláda nemá právo zadlžiť zdravotníctvo na desiatky rokov dopredu. "Vy chcete vyplatiť poisťovniam dopredu zisk na desiatky rokov dopredu. My sme ho obmedzili, tak ho ďalej obmedzujte," obrátil sa Uhliarik na Zvolenskú.
      
"Nezadlžujeme zdravotníctvo, pretože nejdeme na úkor peňazí, ktoré do zdravotníctva idú. Toto sú peniaze, ktoré sa nedajú prejesť. Sú to aktíva, ktoré by si štát vybral v inom rezorte. Pre štát je zdravotníctvo dôležité, a preto chce posilniť aktíva v zdravotníctve. Nie sú to peniaze, ktoré v tejto chvíli financujú zdravotníctvo a dajú sa použiť pre poskytovateľov a pacientov," zdôraznila ministerka.
      
"Vy si myslíte, že ľudia sú úplne negramotní?"
zareagoval Uhliarik. Poukázal na to, že aj keď sa nepoužijú peniaze, ktoré idú do zdravotníctva, stále ide o verejné zdroje. "Použijete peniaze ľudí, štátu. Počuli sme pána premiéra, že použijete akcie niektorých úspešných spoločností, napríklad Slovak Telekom, predáte ich a vy ste si teraz vymysleli taký perfektný názov, že zámena aktív. Vy si myslíte, že ľudia nevidia, že toto je čistá privatizácia?" uviedol kresťanský demokrat.
      
Zvolenskej sa ďalej spýtal, prečo spomínané aktíva vláda nepredá na medzinárodných trhoch, a stovky miliónov eur, ktoré sa chystá dať súkromným zdravotným poisťovniam, nepoužije radšej na rekonštrukciu všetkých štátnych nemocníc. "Môžu mať zlaté kľučky," poznamenal Uhliarik, ktorý je proti zrušeniu pluralitného systému zdravotných poisťovní.
      
Ministerka zrušenie a následné vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne obhajuje tým, že zabezpečí väčšiu spokojnosť so zdravotníctvom. Pluralita podľa nej priniesla chaos. "Pluralita nenaplnila základné ciele, s ktorými prišla. Znamená určitý spôsob destabilizácie a to, že v tejto chvíli nie je v zdravotníctve spokojný nikto. Vniesla určité trhové prvky do regulovaného prostredia a vznikol viac-menej chaos," povedala.
      
Zvolenská zároveň uviedla, že sa neobáva v prípade vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne arbitráží. "Pokiaľ budeme demokraticky postupovať a oceníme spravodlivo to, čo predstavuje hodnota poisťovní, niet dôvodu obávať sa arbitráže. Vyvlastnenie je bežná vec," vyhlásila.
      
Jeden z bývalých ministrov zdravotníctva Rudolf Zajac upozornil, že vyvlastnenie súkromných poisťovní nie je z dlhodobého hľadiska dobré riešenie. "Vyvlastnenie má z krátkodobého hľadiska nejaký efekt, ale z dlhodobého hľadiska je to cesta do pekla," uviedol. Riešenie vidí v zadefinovaní toho, na čo má poistenec z poistenia nárok. "To je liek na zdravotníctvo," poznamenal s tým, že žiadna vláda však doteraz na to nenabrala odvahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu