Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smeráci schválili štátny rozpočet: Takto (ne)poznajú zákon roka!

Poslanci Smeru k štátnemu rozpočtu
Poslanci Smeru k štátnemu rozpočtu (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA – Poslanci Smeru jednotne odsúhlasili zákon roka! Pozreli sme sa preto na to, ako ovládajú základné číselné fakty zo schváleného rozpočtu. Kým tesne po hlasovaní pôsobili reakcie poslancov Smeru skôr rozpačito, poobede, zdá sa, sa karta obrátila.


Po štyroch dňoch ostrej prevažne opozičnej diskusie napokon 82 smeráckych poslancov zákon roka schválilo. Pôvodný vládny návrh Smer ešte upravil, vzhľadom na nižšie očakávané príjmy v roku 2013. Tie najprv predstavovali 14,176 mld. eur a po novom sa znižujú na 13,916 mld. eur. Výdavky klesajú zo 17,235 mld. eur na 17,002 mld. eur. Deficit na rok 2013 sa tak zvyšuje z 3,059 mld. eur na 3,085 mld. eur a ten by mal dosiahnuť 2,94 % hrubého domáceho produktu.

A práve základné sumy príjmov a výdavkov sme chceli počuť aj z úst poslancov Smeru, ktorí rozpočet jednomyseľne schválili. Richard Raši sa odpovedi vyhol. „Ja som predseda výboru pre zdravotníctvo a zaoberám sa iba výborom pre zdravotníctvo. Čiže tam pre nás bolo podstatné, že sa nám podarilo navýšiť celkový objem financií do rezortu na vyššiu úroveň, ako to bolo minulý rok. Ja som sa zaoberal iba týmto, čiže k ostatným príjmom sa nevyjadrím, k tomu sa vyjadruje hovorca,“ uviedol.


Kondrót: Neviem, no comment
 

Aj Andrej Kolesík sa odvolával na to, že patrí pod iný výbor. „Nie som členom výboru pre rozpočet. Ale na moje témy odpoviem veľmi rád,“ povedal. Anton Martvoň váhal, či príjmy predstavujú 14 alebo 16 miliárd eur.

Podpredseda výboru pre hospodárske záležitosti Maroš Kondrót na otázky odpovedať nevedel. To, či mu neprekáža, že netuší, o aké množstvo peňazí ide, okomentoval strohým „No comment“ a rýchlym krokom odišiel z budovy parlamentu.


Galis: Poviete, že som sa pomýlil a budem za blbca


Samotnú otázku sa nám nepodarilo položiť Emílii Müllerovej ani Ľubošovi Blahovi, ktorí mali zrejme naponáhlo. Čas vyjadriť sa na kameru si nenašli ani Mojmír Mamojka spolu s kolegom Ľubomírom Petrákom. Povedali síce, že po návrate zo stretnutia na naše otázky odpovedia, napriek prísľubu sa stretnutiu s nami vyhli.

Zdá sa, že obedňajšia prestávka poslancom prospela. Tak Juraj Blanár ako aj Otto Brixi s drobným zaváhaním odpovedali na kameru na naše otázky správne. Dušan Galis uviedol, že sa zaujíma o šport. K celkovým príjmom a výdavkom sa však vyjadriť nechcel. „Zas poviete, že som sa pomýlil o niekoľko miliónov a budem najväčší blbec, že?“ dodal na záver.

parlament - anketa - rozpočet

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu