Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Glváč ušetril, aby mohol míňať, s Kažimírom sa už dohodli

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rezort obrany bude v roku 2013 riešiť svoje finančné suchoty aj pomocou úspor, ktoré dosiahol v roku 2012 (cca 8,1 mil. eur). Minister Martin Glváč sa dohodol so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom, že tieto peniaze môže preniesť do tohto roka.

„Mám jeho slovo na takýto proces,“ povedal Glváč. Podľa doterajšej praxe by sa nevyčerpané prostriedky účtovného roka mali na jeho konci vrátiť do štátnej kasy. Spomínanou dohodou sa teraz na obrane vyhnú tomuto postupu. „Nemusím to robiť tak, ako sa robievalo v minulosti na poslednú chvíľu, že aha, tu máme nejakú zmluvu v šuflíku, tak rýchlo urobme dodatok a niečo nakúpme,“ vysvetlil minister.

Obranné výdavky v roku 2013 mali podľa pôvodných návrhov klesnúť pod úroveň jedného percenta hrubého domáceho produktu, napokon však budú predstavovať 1,01 percenta HDP a mali by dosiahnuť 759 miliónov eur. Šéf rezortu financií Peter Kažimír otvorene priznal, že obranné výdavky doslova vytiahli cez jedno percento z HDP. „Musím uznať, že je to už otázka reputačných nákladov a plnenia našich záväzkov vo vzťahu k NATO. Viete, že dohoda členských krajín NATO sú minimálne dve percentá z hrubého domáceho produktu,“ vysvetlil v októbri Kažimír.

Do obranných výdavkov sú zarátané aj výdavky ostatných rozpočtových kapitol v medzirezortných programoch. Objem zdrojov kapitoly ministerstva obrany na rok 2013 je naplánovaný na 748 miliónov eur, čo predstavuje medziročný pokles o 49,9 milióna eur (zníženie o 6,25 percenta). „Vďaka spomenutému spôsobu hospodárenia by zníženie nemalo byť také citeľné,“ odhaduje Glváč. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu