Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ministerstvo opakuje: Učiteľom porastú hrubé platy o viac ako 10 %!

Zamestnanci púchovského gymnázia počas protestu pred Úradom vlády
Zamestnanci púchovského gymnázia počas protestu pred Úradom vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií dnes zopakovalo, že vláda štvrtkovými rozhodnutiami vytvorila v roku 2013 v štátnom rozpočte predpoklady na zvýšenie hrubých miezd učiteľov o viac ako 10 percent. Priemerná mzda učiteľa na základe údajov za tri kvartály tohto roka by mala byť 840 eur.

"Definitívne a na stotinu presne budeme vedieť údaje o dosiahnutej priemernej mzde za rok 2012 potvrdiť v januári, a preto chceme poprosiť odborárov a učiteľov, aby boli dovtedy trpezliví," uviedol poradca ministra financií Radko Kuruc.

Reagoval tak na dnešné kroky nespokojných učiteľov, ktorí priniesli na úrad vlády a ministerstvo financií učebnicu matematiky a kalkulačku, aby im nabudúce vyšli rovnaké čísla. Premiér Robert Fico totiž najskôr hovoril, že učitelia si prilepšia o 50 až 60 eur, minister Peter Kažimír na druhý deň informoval, že oproti tomuto roku ich priemerný plat porastie o 94 eur.

Kabinet minulý týždeň pridal učiteľom do taríf päť percent a prijal nariadenie, aby celý mzdový normatív išiel na platy učiteľov. Kuruc dnes uviedol, že zmenou nariadenia z minulého štvrtka dosiahne plat učiteľa na budúci rok 896 eur a zvýšením miezd o päť percent priamo do taríf bude napokon priemerná mzda učiteľa na budúci rok 934 eur.

Vláda SR zvýši priemernú mzdu učiteľov základných a stredných škôl z 840 eur na 934 eur. To predstavuje zvýšenie priemerných platov o 11,2 percenta. "Zatiaľ ide len o odhad, pretože vychádzame z údajov za prvé tri kvartály tohto roka, avšak očakávame len minimálnu odchýlku od uvedeného čísla," doplnil Kuruc. Pripomenul, že premiér uviedol najpesimistickejší variant.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu