Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Učitelia protestujú proti jednostranným krokom vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Účastníci protestov, ktoré oddnes organizujú školské odbory, protestujú proti jednostrannému rozhodnutiu vlády zvýšiť platy vybraným pracovníkom školstva o päť percent aj napriek požiadavkám odborov na desať percent. Rozbehnuté aktivity nechcú zastaviť, kým nedostanú potrebné záruky.

Vo výzve adresovanej vláde a ministrovi školstva žiadajú, aby na začiatku roka 8. januára 2013 predstavili zmysluplnú víziu rozvoja školstva. Vo vízii sa podľa nich majú merateľnými hodnotami zaviazať, ako to so vzdelávaním mladej generácie myslia a akým spôsobom to chcú aj v praxi garantovať.

"Očakávame, že v tejto vízii bude záväzok vlády SR na skvalitnenie vzdelávania, materiálneho a technického zabezpečenia škôl, vrátane vedy a výskumu a na primerané financovanie a odmeňovanie v rezorte školstva v rokoch 2014 - 2016," uvádzajú účastníci protestov, ktoré dnes odštartovali v Žiline a Prešove. V piatok by mali protesty vyvrcholiť v Bratislave, Trenčíne a Košiciach.

Zdôraznili, že nechcú eskalovať napätie v spoločnosti. "Ale od rozbehnutých aktivít, do ktorých sa masovo zapájajú zamestnanci školstva, najnovšie aj študenti regionálneho školstva, nemienime ustúpiť, pokiaľ nedostaneme potrebné záruky," varujú protestujúci zamestnanci školstva.

Nie sú spokojní s rozhodnutím vlády neplniť svoje programové vyhlásenie a požiadavky zväzu. Nepáči sa im jednostranné rozhodnutie kabinetu o päťpercentnom zvýšení platov a to, že nestanovila víziu skvalitnenia školstva systémom postupných krokov vo volebnom období.

Štrajk a masové protesty zamestnancov školstva podľa nich dokumentujú, že tento rezort vlády trvale nedoceňujú v potrebnom finančnom zabezpečení, čo sa prejavuje v poklese kvality vzdelávania našej mladej generácie. Tomu nasvedčujú medzinárodné merania štátov EÚ, varovné hlasy orgánov EÚ adresované vláde SR, kde sa deklaruje, že školstvo SR zaujíma vo financovaní a odmeňovaní svojich zamestnancov posledné priečky medzi štátmi EÚ.

"Nebudeme sa nečinne prizerať na to, ako sa strategický rezort, ktorý má zabezpečiť prosperitu štátu v budúcnosti, potáca na konci záujmov zatiaľ každej politickej garnitúry," vyhlasujú protestujúci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu