Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Parlament bude voliť šéfa NKÚ a väčšinový Smer si môže robiť, čo chce

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokračovanie diskusie o štátnom rozpočte a voľba nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) čaká na poslancov NR SR na pokračujúcej 11. schôdzi parlamentu. Už v utorok (11. 12.) sa rozhodne o tom, či terajší šéf NKÚ Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS) spozná svojho nástupcu.

Jediným kandidátom na tento post je Vladimír Klimeš, ktorého nominovala SaS a podporili všetky opozičné strany. Líder vládneho Smeru-SD Robert Fico povedal, že poslanci jeho strany majú pri voľbe voľné ruky. "Nebolo dané žiadne rozhodnutie, budeme o tom hovoriť ešte pred samotným hlasovaním, ale k tomuto sme zatiaľ ešte nesedeli," vysvetlil.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková už viackrát zopakovala, že nespochybňuje právo opozície nominovať svojho človeka, no trvá na tom, že zaňho musí hlasovať celá opozícia. Ako presne si chce Smer-SD Klimešovu podporu zo strany pozície preveriť, zatiaľ jasné nie je. Môže postupovať napríklad tak, že opozícii, ktorá má 67 poslancov, dodá len chýbajúce hlasy, ostatní členovia Smeru-SD v tajnej voľbe hlasovať nebudú.

Líder SaS Richard Sulík, ktorého strana Klimeša nominovala, potvrdil, že dohoda opozície na jeho podpore platí. "Smer-SD má 83 hlasov, môžu si robiť, čo chcú. Ak nedodajú hlasy, Klimeš nikdy zvolený nebude," vyhlásil Sulík s tým, že vyžadovať stopercentnú účasť opozície na voľbe sa mu preto zdá nemiestne. Napriek tomu deklaroval, že sa opozícia vynasnaží, aby na voľbe bolo prítomných čo najviac jej poslancov.

Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Napriek tomu, že mala spoločného kandidáta, ktorým bol Kamil Krnáč (SaS), nepodarilo sa ho v parlamente dvakrát zvoliť.

Na pokračujúcej schôdzi sa bude ďalej hovoriť o návrhu štátneho rozpočtu. Kým minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) ho označil za ambiciózny a reálny, opozícia si myslí pravý opak, čo dáva najavo vo svojich vystúpeniach. Do rozpravy sú ešte písomne prihlásení štyria poslanci, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.

Po odhlasovaní štátneho rozpočtu bude nasledovať návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Opozícia ho chcela pôvodne odvolávať na mimoriadnej schôdzi, no pre obštrukciu Smeru-SD ani po štyroch pokusoch nebola snemovňa uznášaniaschopná a rokovanie sa nekonalo.

V rámci riadnej parlamentnej schôdze bude musieť nájsť predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) priestor aj na mimoriadne rokovanie, ktoré pre situáciu v školstve v piatok (7. 12) iniciovala opozícia. Paška musí schôdzu zo zákona zvolať do siedmich dní. Snemovňa však musí odobriť program tejto schôdze. Ak sa tak nestane, žiadna nebude.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu