Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kaník: Smer útočí na základy štátu, do vedenia NKÚ chce dosadiť Tótha

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novým šéfom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) bude podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) Vladimír Tóth, ktorého do funkcie dosadí Smer-SD. Tóth je šéfom košického pracoviska NKÚ.

 Ako povedal Kaník, Smer-SD nemá v úmysle dodržať dohodu, že šéfom NKÚ má byť kandidát opozície. „Hrá divadlo a chce presadiť svojho kandidáta, ktorý je s ním previazaný mocensky aj myšlienkovo,“ povedal Kaník.

Smer-SD podľa Kaníka pri utorňajšej voľbe šéfa NKÚ v parlamente, kde je jediný kandidát, ktorého navrhla opozícia, Vladimír Klimeš, zohrá len svoje divadielko o tom, či je opozícia jednotná. „Cieľom Smeru-SD je ovládnuť mocensky čo sa dá. Ďalším úradom bude Generálna prokuratúra SR. To už nie je útok na demokraciu, ale na základy štátu,“ vyhlásil

Opozícia tento proces podľa Kaníka síce hlasmi nemôže zvrátiť, môže však odhaľovať nekalé konanie Roberta Fica a Smeru-SD. „Opozícia môže dúfať, že sa oči verejnosti otvoria a prebudí sa zo sna o falošných istotách. Ak sa nezobudí teraz, tak sa zobudí až vtedy, keď už nebudeme v demokracii,“ konštatoval Kaník.

Podľa dohody opozičných strán právo nominovať kandidáta na predsedu NKÚ patrí strane Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá do funkcie navrhla Vladimíra Klimeša. Hoci Klimešovi deklarovali podporu všetky opozičné subjekty, je otázne, či vo voľbách uspeje. Zvolený totiž môže byť iba s podporou vládneho Smeru-SD. Už počas leta dvakrát v tajnej voľbe neuspel opozičný kandidát Kamil Krnáč. Premiér Robert Fico na jednej strane opakovane priznáva, že post šéfa NKÚ patrí opozícii, na druhej strane jeho poslanci za opozičného kandidáta nehlasujú. Fico chce, aby za kandidáta opozície hlasovali do jedného všetci opoziční poslanci. Ako to v tajnej voľbe vie dopredu zistiť, predseda vlády nevysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu