Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

RVŠ: Rozpočet ponecháva vysoké školy na úrovni prežívania

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predložený návrh budúcoročného rozpočtu nevytvára podmienky pre rozvoj vysokých škôl, ponecháva ich na úrovni prežívania. Konštatuje to Rada vysokých škôl (RVŠ) v uznesení, ktoré prijala na zasadaní 4. decembra.

Pripomína, že celkove bol rozpočet navýšený o približne 0,5 milióna eur, avšak navýšená je len položka sociálnej podpory študentov o dva milióny eur, aj to na úkor položky rozvoj vysokých škôl, kde je pokles o 1,5 milióna eur. Metodika rozpočtu podľa rady nesleduje proklamované priority vlády a rezortu školstva v oblasti podpory kvality a podpory oblastí s najvyšším dopytom po absolventoch – prírodovedných a technických odborov.

RVŠ zároveň žiada ministerstvo školstva o navýšenie rozpočtu na zvýšenie tarifných platov učiteľov vysokých škôl. Takto sa podľa nich zabezpečí personálny rozvoj vysokých škôl, zamedzí sa aspoň čiastočne úniku kvalifikovaných vysokoškolských učiteľov do zahraničia a budú sa plniť zámery Európskej komisie o rozvoji vedomostnej spoločnosti. Návrh sa týka len približne 10-tisíc zamestnancov VŠ, teda ide o relatívne malý nárok na štátny rozpočet.

Vysoké školy navrhujú presunúť agendu sociálnej podpory študentov pod rezort ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, pretože vytvára administratívnu záťaž pre vysoké školy. Takto alokované prostriedky zároveň vyvolávajú dojem navyšovania objemu prostriedkov venovaných na vysoké školy.

V uznesení zároveň požadujú predĺženie lehoty na pripomienkovanie Kritérií komplexnej akreditácie do 25. januára 2013. O uznesení dnes informovala tajomníčka RVŠ Zuzana Gábrišová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu