Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vysoké školy chcú vyššie platy pre svojich učiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vysoké školy chcú od ministerstva školstva navýšenie rozpočtu, aby mohli zvýšiť tarifné platy svojich učiteľov. Vo vyhlásení z utorkového (4.12.) zasadnutia to uviedla Rada vysokých škôl. Podľa rady by sa tak zabezpečil personálny rozvoj vysokých škôl a aspoň čiastočne by sa zamedzilo úniku kvalifikovaných vysokoškolských učiteľov do zahraničia.

"Návrh sa týka len cca 10.000 zamestnancov VŠ, teda ide o relatívne malý nárok na štátny rozpočet," napísala rada. Vláda ponúkla štrajkujúcim školským zamestnancom zvýšenie platov o päť percent. Ponuka sa však netýka vysokoškolských pedagógov.

Rade sa nepozdáva ani návrh štátneho rozpočtu. Tvrdí, že nevytvára podmienky na rozvoj vysokých škôl, ale ponecháva ich na úrovni prežívania. "Celkove bol rozpočet navýšený o cca 0,5 milióna eur, avšak navýšená je len položka sociálnej podpory študentov o dva milióny eur, aj to na úkor položky rozvoj vysokých škôl jej poklesom o 1,5 milióna eur," zdôvodnila RVŠ. Metodika rozpočtu podľa rady nesleduje proklamované priority vlády a ministerstva školstva v oblasti podpory kvality a podpory oblastí s najvyšším dopytom po absolventoch – prírodovedných a technických odborov. O návrhu rozpočtu momentálne rokujú poslanci v parlamente.

RVŠ žiada tiež presunúť agendu sociálnej podpory študentov pod rezort ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Táto agenda totiž podľa nej vytvára administratívnu záťaž pre vysoké školy a takto alokované prostriedky vyvolávajú dojem navyšovania objemu prostriedkov venovaných na vysoké školy. Uznesenie Rady vysokých škôl SR poskytla tajomníčka rady Zuzana Gábrišová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu