Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Finančný výbor odobril Klimeša ako kandidáta na čelo NKÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Členovia Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet dnes jednohlasne odobrili kandidatúru Vladimíra Klimeša na funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Opozičný nominant však zvolenie isté nemá, vládny Smer-SD totiž už dlhšie opakuje, že Klimeša podporí len vtedy, ak v tajnej voľbe získa podporu celej opozície.

"Ťažko sa mi vyjadruje k jeho celkovým kvalitám. Aj keď sme mali možnosť vypočuť si ho a je k dispozícii jeho životopis, predsa len je to trochu málo na to, aby som vyriekol stanovisko, či je to vhodný alebo nevhodný kandidát," povedal šéf výboru Daniel Duchoň (Smer-SD). Keďže nie je ešte rozhodnutý, ďalšie informácie chce získať vo svojom klube, prípadne od samotného Klimeša.

Kritiku do radov opozície adresoval líder OĽaNO Igor Matovič, ktorému sa nepáči, že si Klimeša na pohovor nezavolal žiaden klub, len OĽaNO. "Podľa mňa je to veľmi dôležitý post a myslím si, že žiaden poslanec NR SR by nemal voliť predsedu NKÚ bez toho, aby ho aspoň trochu poznal. Trochu sa obávam, že je to avízo niečoho," poznamenal Matovič. Zároveň zopakoval, že ak sa bude opakovať situácia z predchádzajúcich dvoch volieb, keď na túto funkciu kandidoval Kamil Krnáč, pričom ho nepodporila ani celá opozícia, OĽaNO už straníckeho kandidáta nepodporí a bude trvať na verejnom výberovom konaní.

Líder KDH Ján Figeľ označil Matovičovu kritiku za demagógiu. "Hlasuje celý parlament, všetky poslanecké kluby majú rovnakú zodpovednosť. Ja skôr očakávam, že k tomu tak pristúpia všetci, nielen opozícia. To, čo adresujete opozícii, je neférové a škodlivé pre vývoj parlamentarizmu na Slovensku," odkázal Matovičovi.

Klimeš pri svojom predstavení povedal, že dlho pracoval v súkromnej sfére a táto výzva bola preňho lákavá. Na otázku, či je pripravený odolávať tlakom, odvetil, že úrad musí byť nezávislý. "NKÚ predsa nemôže postupovať len tak, zodpovedá sa NR SR. Je tu veľká miera zodpovednosti, ako sa informáciami narába," povedal. Podpredseda výboru Jozef Kollár (SaS) zároveň uistil, že ak by bol Klimeš zvolený, zo SaS vystúpi.

Voľba šéfa NKÚ sa uskutoční v utorok 11. decembra. Vladimír Klimeš bol vo voľbách v roku 2012 na 24. mieste kandidátky SaS. Za vlády Ivety Radičovej bol členom predstavenstva pološtátneho Slovenského plynárenského priemyslu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu