Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Reakcie členov SaS na súboj o kreslo predsedu: Kollár či Sulík?

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nesocialistickí voliči očakávajú podľa poslanca NR SR za SaS Daniela Krajcera určitú sebareflexiu od stredopravých strán a musí ju urobiť aj strana Sloboda a Solidarita. Ako povedal Krajcer v súvislosti s kandidatúrou Jozefa Kollára na predsedu SaS, okrem sebareflexie je dôležitá aj budúcnosť strany a perspektíva rastu.

„Vzhľadom na schopných ľudí v strane a program, ambície SaS by mali byť vyššie ako posledný volebný výsledok. Preto vnímam pozitívne kandidatúru Kollára,“ povedal. Krajcera tiež oslovili viacerí členovia, aby kandidoval na najvyššiu stranícku funkciu. Rovnako aj exposlanca NR SR Kamila Krnáča. „Dohodli sme sa, že podporíme Kollárovu kandidatúru,“ dodal Krajcer.

Ďalší poslanec liberálov Juraj Droba kandidatúru Kollára privítal. „Je prirodzeným lídrom, ktorý dokáže spájať. SaS má šancu pod jeho vedením dosiahnuť dobré volebné výsledky v komunálnych aj v parlamentných voľbách,“ uviedol. Aj za Drobom boli viacerí spolustraníci, či by nebol ochotný kandidovať na predsedu SaS. „Ja sa na to necítim. Nie som líderský typ. Som skôr tímový hráč,“ povedal.

SaS je podľa poslanca strany Martina Chrena strana slušných ľudí, ktorá určite znesie čestnú a férovú súťaž o post predsedu. „Potenciál SaS je vyšší ako aktuálne preferencie. Keďže strana je vždy personifikovaná cez svojho lídra, zmena by mohla pomôcť tomu, aby SaS využila svoj potenciál, ktorý je určite dvojciferný,“ povedal s tým, že líder strany môže byť dôvodom rastu, ale aj poklesu, alebo stagnácie preferencií. „Preferencie SaS dlhú dobu stagnujú,“ konštatoval.

Jozef Mihál je rád, že chce Kollár kandidovať za predsedu, pretože súťaž by mala SaS pomôcť, nech už sa predsedom stane ktokoľvek. „Obaja sú charizmatickí, brilantní ľudia, ktorí sú majstri vo svojom, odbore. Dokážu ľudí viesť. Či bude predsedom jeden, alebo druhý, bude to dobré. Verím vo férovú súťaž,“ povedal dnes Mihál. Dnes je predčasné podľa neho povedať, koho podporiť. „Obaja majú tri mesiace čas, aby predstavili svoju víziu,“ dodal.

Martin Poliačik verí, že vnútorný súboj o vedúce postavenie v strane nebude základom vnútorného rozkladu strany ako takej. „Ak bude zachovaná programová línia, ktorú som doteraz s kolegami presadzoval, a ak výsledkom má byť schopnejšia a súdržnejšia SaS, tak je mi v podstate jedno, kto sa stane predsedom. Budem vnímať čo SaS prinesie - širší, alebo prijateľnejší priestor pre presadzovanie programu,“ povedal.

Súťaž vníma pozitívne aj Juraj Miškov. „Pre mňa je to dôkaz, že strana nie je stranou jedného človeka. Je to dôkaz, že strana má dostatok individualít, ktoré dokážu kandidovať na post predsedu strany. Ak sa väčšina zhodne, že výmena je potrebná, bude to legitímne rozhodnutie kongresu,“ povedal Miškov. Podľa neho ide o úprimnú snahu vybrať kandidáta, ktorý bude vhodnejším predsedom.

Každá súťaž, ktorá bude férová, môže SaS podľa Lucie Nicholsonovej posunúť dopredu. „Budem to veľmi pozorne sledovať. U mňa určite vyhrá ten, ktorý bude hrať fér. Vždy som SaS vnímala ako výnimočnú stranu a verím, že si udrží svoju tvár,“ povedala. Podľa nej by výmena predsedu mala byť podložená nejakými prieskumami.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko povedal, že vstupoval do strany, ktorú zakladal Richard Sulík, je v strane, ktorú vedie Sulík a ktorý prezentoval hodnoty a program strany. „Veľmi si vážim odborné kvality Kollára, ale lídrom, ktorý môže doviesť stranu k dvojcifernému výsledku, je Richard Sulík,“ vyhlásil

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu