Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda berie rozhodnutie odborárov na vedomie, vyjadrí sa vo štvrtok

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR zobrala rozhodnutie mimoriadnej rady školských odborárov na vedomie. Odborári dnes rozhodli, že neprijímajú vládnu ponuku z pondelka 3. decembra.

"Vláda sa k nemu vyjadrí zajtra (6.12.)," uviedla premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková. Dodala, že žiadne rokovanie dnes nie je potvrdené. Premiér kvôli rokovaniu školských odborov skrátil dnešné výjazdové zasadnutie vlády na Kysuciach.

Odborári chcú naďalej presadzovať zvýšenie platov školských zamestnancov o päť až desať percent. Vládna ponuka mala školským zamestnancom priniesť zvýšenie hrubých platov o vyše 7,5 percenta. Učiteľom by však do taríf išlo o päť percent viac. O ďalších 2,2 percenta by mali vzrásť hrubé platy vďaka zmene nariadenia vlády. Kým v súčasnosti musia samosprávy dávať na platy 90 percent mzdového normatívu, podľa nového znenia tohto nariadenia, by na mzdy musela ísť celá čiastka. "Nesúhlasíme s päťpercentným zvýšením platov a považujeme tento návrh za neadekvátny, keďže nespĺňa požiadavky, ktoré sme predložili," vyhlásil dnes šéf školských odborárov Pavel Ondek. "Rada preto rozhodla nie o štrajku, lebo vieme, že sme v adventnom týždni, že sa blížia Vianoce, nechceme stresovať občanov, ale rozhodla o protestných zhromaždeniach štafetovite," doplnil Ondek. Tie odborári chystajú na budúci týždeň od utorka do piatka.

Odborárom sa na vládnom návrhu nepáčilo ani to, že negarantuje rast investícií z HDP do školstva v rokoch 2014-2016. Naďalej požadujú každoročne ich rast na úrovni 0,3 percenta. Platy učiteľov v regionálnom školstve by do konca volebného obdobia mali dosiahnuť 1,2- až 1,6-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Pre vysokoškolských učiteľov chcú do konca volebného obdobia plat na úrovni 1,7-násobku priemerného platu. Okrem toho žiadajú, aby platová tabuľka pre nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou. "Pristúpili sme k ďalšej alternatíve, a tá sa týka toho, aby priemerný plat vysokoškolsky vzdelaného pedagóga bol minimálne 55 percent z priemerného platu vysokoškolsky vzdelaného človeka, ktorý pracuje v SR," povedal po rokovaní Ondek.

Mimoriadna rada zväzu neodmietla definitívu, ktorú chce vláda garantovať učiteľom. Po 25 rokoch v školstve a dovŕšení 55. roku by ich nemohli prepustiť. "My vieme, že slovenské zákony nepoznajú inštitút definitívy. Je potrebné, aby zavedeniu definitívy predchádzala odborná diskusia, lebo je to veľmi vážne rozhodnutie, dodal šéf odborárov. Odbornú diskusiu si podľa odborárov vyžaduje aj zavedenie inštitútu verejného činiteľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu