Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Miliónovú poistku NDS výbor na podnet Smeru-SD odložil

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa zatiaľ nebude zaoberať podnetom na možné porušenie zákona zo strany Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorej manažment v júni uzavrel miliónovú poistnú zmluvu proti spôsobeným škodám.

Rozhodli o tom poslanci Smeru-SD a Alojz Přidal z KDH. Zmluva, za ktorú NDS v priebehu troch rokov zaplatí takmer milión eur, kryje manažérov a riadiacich zamestnancov spoločnosti v prípade akýchkoľvek škôd, ktoré spôsobia. Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) považuje zmluvu za neprijateľnú, podľa neho sa ňou za štátne peniaze uhrádzajú benefity súkromným osobám, ktoré tak navyše dostávajú imunitu pred zodpovednosťou pri svojom konaní.

Preto navrhol začať konanie v tejto veci, čo by v prvej fáze znamenalo, že výbor osloví dotknuté strany, v tomto prípade dvoch manažérov NDS, ktorí zmluvu podpísali, aby vec vysvetlili. Zmluva, ktorá platí spätne od februára 2005, by podľa Beblavého kryla štátnych manažérov napríklad za zodpovednosť pádu mosta pri Iliašovciach, neúspechu mýtneho tendra, ak by zabudli podať majetkové priznanie a výbor by im udelil zákonom stanovenú pokutu, uhradila by ju poisťovňa.

Beblavý si ako poslanec od právnika Pavla Nechalu nechal bezplatne vypracovať právnu analýzu, podľa ktorej NDS konala v rozpore so zákonom o konflikte záujmov. Toto napadol poslanec za KDH Alojz Přidal a poslanci Smeru-SD. Podľa nich šéf výboru v tomto prípade urobil nadprácu a o právnu analýzu žiadať nemal, respektíve mal o veci informovať výbor. Beblavý sa bránil tým, že nekonal v mene inštitúcie a výboru, analýzu si dal urobiť tak, ako to môže urobiť ktorýkoľvek radový poslanec.

Pripomenul, že ak by právnik posúdil, že poistná zmluva NDS je v súlade so zákonom, žiadne konanie by neinicioval. Pavlovi Gogovi (Smer-SD) od šéfa výboru chýbalo aj stanovisko dotknutých manažérov NDS. Preto najprv žiadal, aby si výbor vypýtal stanovisko NDS, až potom zvážil, či začne konanie. Beblavý s Monikou Gibalovou (KDH) Gogovi vysvetlili, že výbor sa môže tretích osôb pýtať na veci iba na základe zákona, teda ak otvoria konanie, ak sa konanie nezačne, pre otázky neexistuje opora v zákone. Goga následne navrhol, aby sa hlasovanie o začatí konania odložilo na ďalšie zasadnutie výboru. Poslanci Smeru-SD si dovtedy dajú spraviť vlastnú právnu analýzu a oslovia aj NDS.

Poslanec za SaS Peter Osuský vidí v odložení konania škodlivý precedens pre budúcnosť, podľa neho je právne i mentálne úbohé hľadať zádrapku v torpédovaní podnetu cez napadnutie právnej analýzy a toho, ako si ju dal Beblavý spraviť. Osuský upozornil, aby s tým výbor nezačal kultúru oslovovania všetkých, ktorý došli do konfliktu záujmov predtým, ako výbor začne konanie.

Poslanec za Most-Híd Zsolt Simon zdôraznil, že je bezpredmetné kto, kedy a ako začal. Podľa neho je faktom, že existuje zmluva, ktorá za štátne peniaze prináša benefity tretím osobám a výbor by sa tým mal zaoberať. Pripomenul, že ak je poistná zmluva NDS v poriadku, potom Slovensko môže zaviesť plošné štátom hradené poistenie zodpovednosti za škodu pre všetkých štátnych zamestnancov.

Poslanec za OĽaNO Branislav Škripek sa vládnych členov výboru i Přidala spýtal, či by odsúdili aj jeho, ak by navrhol konanie ako Beblavý a predložil by im identickú sumu informácií.

Beblavý na záver pripomenul, že mu nejde o dvoch funkcionárov NDS, ale ak výbor v konaní prijme rozhodnutie o porušení zákona, môže to mať širší účinok a "vystrašiť ostatných".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu