Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Štátni manažéri majú na krku šokujúcu zmluvu: Poistenie proti odškodnému!

Šéfovia diaľničnej spoločnosti podľa poslanca Beblavého napísali druhú Hlavu 22. Zobraziť galériu (2)
Šéfovia diaľničnej spoločnosti podľa poslanca Beblavého napísali druhú Hlavu 22. (Zdroj: koláž)

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť platí ročne 326 tisíc eur ako poistné proti prípadným chybám, alebo nedbanlivosti svojich manažérov. Problém je, že svojich ľudí si spoločnosť chráni zo štátnych peňazí, čiže z našich daní. Zmluva ich navyše chráni napríklad aj pred následkami sexuálneho obťažovania a šikany. Podľa poslanca Miroslava Beblavého je takýchto zmlúv v krajine väčšie množstvo.

Pozoruhodnou poistkou v Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) sa v utorok zaoberal parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý začal konanie voči dvom manažérom štátnej NDS - generálnemu riaditeľovi Milanovi Gajdošovi a finančnému riaditeľovi Danielovi Makovi.

Obaja podľa predsedu parlamentného výboru Miroslava Beblavého podpísali zmluvu, ktorá chráni niekoľko stoviek manažérov NDS pred ich vlastnými chybami. Spoločnosť platí ročné poistné 326.000 eur z našich daní. Prípadné následky chybného konania manažérov sú kryté do výšky 70 miliónov eur.  Poistná zmluva kryje všetký súčasných, minulých i budúcich vrcholových manažérov spoločnosti.

Podľa Beblavého je absurdné najmä to, že zmluva chráni manažérov NDS ako fyzické osoby. "Podľa mňa zneužili svoju funkciu na to, aby sami seba obohatili," vyhlásil šéf parlamentného výboru. Poistka sa totiž platí z peňazí NDS, teda štátu, no chráni manažérov ako osoby, a to aj v takých absurdných prípadoch, akým je sexuálne obťažovanie. Zmluva navyše kryje aj prípadné trovy na súdne spory a advokátov. Keďže má zmluva spätnú platnosť, chránila by aj manažérov, ktorých by eventuélne súdy mohli odsúdiť za nedbanlivostné trestné činy súvisiace s pádom mosta pri Kurimanoch.

Parlamentný výbor preto začal voči dvom manažérom NDS konanie. Ak na jeho konci skonštatuje porušenie zákona, môže im udeliť pokutu až do výšky dvanástich mesačných platov. "Vrchol absurdnosti je v tom, že ak by sme im tú pokutu aj udelili, poistka kryje aj tú," uzavrel Beblavý. Podľa neho sa podobné poistky uzatvárali aj z prvej Ficovej vlády, ako aj za vlády Ivety Radičovej, no z verejného života by mali zmiznúť. Svojich manažérov si takto údajne poistili aj štátne železničné, či letišné spoločnosti .

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu