Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič nijako nespochybnil suverenitu Bosny a Hercegoviny

 Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič počas svojej oficiálnej návštevy v Bosne a Hercegovine (BaH) žiadnym spôsobom nespochybnil suverenitu tejto federácie. Uviedol to v súvislosti s negatívnymi ohlasmi v BaH na stredajšie (28.11.) výroky Gašparoviča hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Najvyšší slovenský predstaviteľ hovoril na tlačovej konferencii o dobrej spolupráci medzi Slovenskom a Českom, a v tom kontexte aj o spolupráci Bosny a Hercegoviny a Republiky Srbskej (RS). Bosnianski intelektuáli ostro reagovali na tieto vyjadrenia, ktoré označili za "diplomatický škandál", nazývajúc ho výrazom neúcty voči štátu.

Ako Gandel zdôraznil, prezident sa na rokovaniach so všetkými partnermi jednoznačne vyjadril za proces integrácie krajiny do Európskej únie. Zároveň sa podelil o skúsenosti z reformných a integračných procesov Slovenska do NATO. Zdôraznil pritom význam dosahovania vnútropolitického konsenzu pri riešení zásadných otázok budúcnosti štátu. "Podobne zdôraznil význam regionálnej spolupráce, a to aj po vstupe krajín regiónu strednej Európy, vrátane Slovenska a Českej republiky, do EÚ," dodal.

Gandel poukázal na to, že BaH je z hľadiska vnútorného usporiadania štátu a vzťahov medzi jednotlivými štátotvornými národmi mimoriadne zložitá. "Niektoré odporúčania a námety, hoci sú prezentované v dobrej viere, môžu byť v danom politickom kontexte vnímané a interpretované odlišným spôsobom, ako boli mienené," konštatoval.

V súvislosti s vyjadrením Gašparoviča si moslimský predstaviteľ trojčlenného predsedníctva BaH Bakir Izetbegovič predvolal nadnes slovenského veľvyslanca Miroslava Mojžitu. Ten má poskytnúť objasnenie porovnania vzťahov Bosny a RS so Slovenskom a Českom - teda krajinami, ktoré sa mierovou cestou rozdelili z niekdajšej spoločnej federácie.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu