Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico návrhy pre učiteľov tají, podľa Čaploviča je to správne

Robert Fico a Dušan Čaplovič
Robert Fico a Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) a minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) ani po dnešnom rokovaní vlády SR neprezradili návrhy, o ktorých rokujú so školskými odborármi.

Podľa Fica vláda privítala správu o tom, že štrajk sa dnes o 18.00 h preruší a deti sa vrátia do škôl. "Pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Máme záujem sa dohodnúť," zdôraznil premiér. Odborári sa podľa neho k rozpracovanému memorandu majú vyjadriť do budúcej stredy (5.12.). Tento čas si vyžiadali, aby dokument mohli prebrať v orgánoch zväzu. "Je správne, aby sme neotvárali Pandorinu skrinku, aby sa najprv veci dohodli a vyrokovali, a potom bude informovaná verejnosť aj novinári," povedal Čaplovič. Dodal, že medzi vládou a odbormi existuje dohoda, aby sa o návrhoch neinformovalo. Odborári však podľa neho memorandum budú preberať so svojimi členmi.

Termín ďalšieho rokovania medzi vládou a odbormi zatiaľ nie je známy, premiér hovorí, že je pripravený rokovať vo dne v noci. Mimoriadna rada odborového zväzu má o ďalších krokoch v súvislosti so štrajkom rozhodnúť vo štvrtok (29.11.). Čaplovič dnes tiež povedal, že mnohé veci boli "rozrokované, ale nedorokované". O požiadavkách školských zamestnancov pritom podľa neho treba hovoriť za rokovacím stolom, nie na ulici.

Fico po utorkovom (27.11.) nočnom stretnutí povedal, že ešte treba veľa rokovať. "Návrh, o ktorom dlhodobo hovoríme, považujeme za návrh, ktorý by mohol byť základnom dohody...Ak prídu ďalšie negatívne informácie, pokiaľ ide o makroekonomické ukazovatele, ani táto ponuka už možno nebude na stole," zdôraznil. Dnes doplnil, že na rokovaní s odborármi hovorili o širších súvislostiach. "O tom, aké sú možnosti do budúcnosti z pohľadu štátneho rozpočtu, o rezervách vo vnútri školstva, o postavení súkromného školstva," vymenoval. Premiér dnes kritizoval opozíciu za to, že sa podľa neho pokúsila zneužiť štrajk. "Sú to ľudia, ktorí pre školstvo v rokoch 2010-2012 neurobili absolútne nič a bez problémov sa postavia pred kamery," zdôvodnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu