Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Učitelia chcú odvolanie Ondeka: Zapredal ich za zvýšenie platov o 6,5 percenta?

Najlepšie transparenty zo štrajku učiteľov.
Najlepšie transparenty zo štrajku učiteľov. (Zdroj: Ján Zemiar, SITA, TASR)

BRATISLAVA – Desať percent inak budeme štrajkovať aj pol roka. Tak takéto odvážne vyhlásenia zaznievali z úst učiteľov pred začiatkom neobmedzeného štrajku. S vládou sa na tom nedohodli no napriek tomu šéf odborov vyzval všetkých, aby sa do škôl vrátili. Je však stále viac škôl, ktoré v štrajku pokračujú, chcú vedieť vysvetlenie prečo tají Ondek na čom sa dohodol s premiérom. Dokonca sa už objavili aj masové výzvy na jeho odstúpenie.

Aký je dôvod tajností okolo memoranda, ktoré má ponúknuť vláda našim učiteľom? Jediným vysvetlením je to, že by zverejnenie mohlo spôsobiť ešte väčšiu vlnu nevôle, ako pred ním. Učitelia by totiž mohli zistiť, že štrajk bol úplne zbytočný. Podľa našich informácií totiž Fico trvá na tom, že 10 percent pre nich nemá, ale ponúkol vraj kompromis v podobe 6,5 percentného zvýšenia a sľubov, že v roku 2014 a 2015 by to mohlo byť viac. Dnes má o návrhu vlády rozhodnúť mimoriadna rada odborárov.

Niektoré školy pokračujú v štrajku, protest v piatok

V neobmedzenom štrajku pokračuje napríklad gymnázium L. Sáru, umelecká škola na Exnárovej a Gymnázia na Myjave. Tam sa  na pedagogickej rade dnes dohodli na tom, že nesúhlasia s krokmi Rady OZPŠaV prerušiť štrajk a vnímajú ho ako podvod na štrajkujúcich učiteľoch. „ Plne podporujeme školy, ktoré zostali v štrajku zamestnancov školstva.  Na ich podporu sa zamestnanci Gymnázia zapájajú do protestu. Nakoľko už študenti prišli do skoly, zostanú v škole, ale pedagógovia dnes (t. j. štvrtok 29.11.2012) nebudú učiť. Budú vykonávať len dozor v triedach a debatovať so študentami o zmysle a význame štrajku pedagógov."

Zamestnanci gymnázia L. Sáru dnes oznámili, že vyzývajú aj ostatné školy, aby v štrajku pokračovali a zúčastnili sa aj zhromaždenia pred úradom vlády ešte tento piatok o 10:00.

V Bratislave sa pridali k neobmedeznému štrajku aj gymnázium Bilíkova a Spojená škola Novohradská. Na gymnáziu v Námestove zase štrajkujú študenti, ktorí tak chcú podporiť svojich učiteľov. Na jednej zo škôl v Banskej Bystrici udelil riaditeľ riaditeľské voľno do konca týždňa, aj takúto formu štrajku tak zvolili na niektorých školách.

"Ide o to, či sa naštartuje proces obrody slovenského školstva, alebo to necháme len v tej polohe, že si vyriešime okamžite nejakú chvíľkovú situáciu a potom sa na to budeme ešte ďalších päť rokov vyhovárať," povedal riaditeľ Gymnázia na ulici Ladislava Sáru a šéf Asociácie štátnych gymnázií Pavel Sadloň.

S ústupom odborárov nesúhlasia nové školské odbory

„ NŠO nerozumie dôvodom, pre ktoré štrajkový výbor OZ PŠaV prerušil štrajk. Myslíme si, že aj napriek rokovaniam s vládnymi predstaviteľmi o navýšení platov o slabých 10%, nie je toto dôvodom na jeho prerušenie. Považujeme takýto krok, za bezprecedentné zneužitie štrajkového potenciálu a taktiež ako krivdu voči tým školským zariadeniam a učiteľom, ktorí napriek svojich chabým výplatám, boli odhodlaní zotrvať v štrajku viac ako 3 dni. NŠO nesúhlasí s prerušením štrajku vedením OZ PŠaV. Prerušenie neobmedzeného štrajku chápeme ako prehru, ústup, zradu a podraz vedenia OSPŠaV. Vedenie OZ PŠaV dostalo mandát na neobmedzený ostrý štrajk, preto si myslíme, že mal pokračovať ďalej bez prerušenia, až do splnenia a podpísania požiadaviek. Čo nám budú garantovať ďalšie rokovania, keď sa rokuje bez konkrétnych výsledkov už rok a pol?,“ napísal vo vyhlásení šéf NŠO  Ľudovít Sebelédi. Na  stránke, ktorú NŠO prevádzkuje na facebooku sa takmer všetci učitelia zhodujú na tom, že Ondek ich zradil a mal by odstúpiť.

 

Názory rozhorčených učiteľov

Zuzana

Je to tak,že nás odbory zase predali,kŕmia nás tým,že budú rokovať, ale lepšie sa rokuje pod tlakom.Ja osobne vystupujem z odborov,oni platy majú aj počas štrajku a z našich peňazí tak zase ukázali,že sme im ukradnutí a celému národu sme len pre smiech...

Lucia

Veľmi ma mrzí, že sme dnes, my učitelia, dopadli tak, ako sme dopadli. Prečo sa dnes mnohé školy vrátili k vyučovaniu? O čom to celé bolo? Po dnešku sme klesli hlbšie a našej vláde to bolo jedno. Ako ďalej učitelia? Kedy si uvedomíme svoju cenu? Budeme asi čakať, kým nám vezmú desať percent platu, aby sme sa zobudili.

Jozef

Ziadam pana Ondeka, aby mi vratil moje stratene peniaze, kedze ma podviedol vyhlaseniami o neobmedzenom strajku.  

Lucia

Vyzývam ako členka starých odborov(ešte kým som členka, lebo po výzve odmietam byť, nebudem ich živiť) aby pán Ondek odstúpil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu