Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Fico v noci rokoval s učiteľmi: Nedohodli sa, štrajk pokračuje!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa včera večer stretol s vedením školských odborov. Na stretnutí boli prítomní aj ministri školstva a financií Dušan Čaplovič a Peter Kažimír, rovnako ako aj Ján Richter a Robert Kaliňák. Stretnutie prebehlo pravdepodobne vo vládnom hoteli Bôrik, miesto rokovaní úrad vlády nepotvrdil.

Premiér sa dnes predčasne vrátil z návštevy Rumunska s odôvodnením, že chce "vytvoriť čas na ďalšie rokovania a konzultácie so zástupcami učiteľov". Kažimír dnes premiéra na návšteve Rumunska informoval, že štátnu kasu čaká ďalší neplánovaný výpadok. "Opäť vzhľadom na rôzne externé vplyvy máme tento rok mínus 270 miliónov eur a budúci rok ďalších mínus 250 miliónov eur, dohromady 520 miliónov eur. Tento rok budeme mať na daniach menej o 700 miliónov eur menej, ako bolo plánované v rozpočte Ivety Radičovej. Za týchto okolností už neexistuje rezerva," povedal Fico hneď po prílete na bratislavské letisko.

Štrajkový výbor školských odborov sa dnes zišiel na rokovaní a listom požiadali premiéra o stretnutie. Odborári vyzvali učiteľov, aby zotrvali naďalej v štrajku. Školy vstúpili od pondelka do časovo neobmedzeného štrajku, ktorým chcú dosiahnuť desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva. Ministri aj premiér opakovane vyhlásili, že rozpočet nedovoľuje zvýšenie platov zamestnancov školstva o viac ako ponúkaných päť percent. Posledná ponuka ministra financií bola na päťpercentné zvýšenie tarifných platov pedagogických zamestnancov s výnimkou vysokoškolských. Nepedagogickým zamestnancom by sa platy zvýšili o päť percent z účelovo viazaných prostriedkov. Odbory to odmietli.

Školskí odborári sa na nočnom rokovaní s premiérom Robertom Ficom a ministrami zatiaľ nedohodli. Štrajkový výbor v stredu rozhodne, či štrajk bude pokračovať, alebo ho prerušia. Odborári zvolajú mimoriadnu radu, uviedol po viac ako štvorhodinovom rokovaní s premiérom a ministrami odborový predák Pavel Ondek. Premiér doplnil, že rokovania boli prerušené. Odborári si podľa neho vyžiadali čas do stredy budúceho týždňa, aby sa mohli vyjadriť k rozpracovanému memorandu.

"Dohodli sme sa na tom, že budeme opäť rokovať, pretože sme a nedohodli na prioritných veciach, hlavne čo sa týka memoranda a, samozrejme, čo sa týka aj navýšenia platov," povedal Ondek. Školskí odborári zvolávajú mimoriadnu radu, pravdepodobne vo štvrtok alebo v piatok, ktorá povie čo ďalej. V stredu ráno zasadne štrajkový výbor, ktorý bude analyzovať situáciu a rozhodne o ďalšom postupe. Ponuka sa netýka konkrétnych čísel, musíme ešte rokovať ďalej, zdôraznil.

Podľa premiéra hovorili o určitých návrhoch. "Ak sa k nim pristúpi, bude potrebné, aby sme opäť zvažovali ako zabezpečiť financovanie iných oblastí spoločenského života," dodal. Bude treba ešte rokovať a Fico verí, že v nejakom krátkom čase dôjde k takému rozhodnutiu, ktoré uspokojí obidve strany. Zopakoval, že vláda si je vedomá nedostatočných platov učiteľov. Fico pripomenul, že v Európe sa znižujú platy a prepúšťajú sa ľudia. Slovensko je podľa neho pravdepodobne asi jediná krajina, ktorá vôbec uvažuje o navýšení platov učiteľov. "Ale ak sa bude čas naťahovať a opäť prídu nejaké negatívne informácie, pokiaľ ide o makroekonomické ukazovatele verejných financií, tak ani táto ponuka možno už nebude na stole," doplnil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu