Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kongres SMK kritizoval slovenskú vládu, chystá sa kandidovať v Rumunsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

STREKOV – Delegáti I. Republikového kongresu Strany maďarskej komunity (SMK), ktorý sa dnes konal v Strekove vítajú dialóg, ktorý sa vytvára medzi vládami Slovenska a Maďarska. Zároveň vyjadrili nádej, že pozitívny vývoj vzájomných vzťahov umožní riešenie viacerých problémov, ktoré sú otvorené už viacero rokov.

"Sú to problémy národnostných komunít žijúcich v oboch štátoch, je to predovšetkým riešenie otázky dvojakého občianstva, zachovanie statusu Univerzity Jánosa Selyeho, možnosť jazykovej rovnoprávnosti na územiach, kde žijú aj národnostné komunity a zrušenie zásady kolektívnej viny zo slovenskej legislatívy," uvádza sa vo vyhlásení.

Delegáti kongresu SMK sa vyjadrili aj k protikrízovým opatreniam vlády. Podľa ich názoru sú protichodné s cieľmi, ktoré sú zakotvené vo vládnom programe. "Ide predovšetkým o zlepšenie podnikateľského prostredia, o zrušenie hospodárskych rozdielov v regiónoch a o podporu investícií s možnosťou vytvárania pracovných miest," konštatujú.

SMK zároveň vyjadrila nesúhlas so zrušením jednotnej dane, so zaťažovaním právnických osôb vyššími daňami, zaťažovaním stredných a malých podnikateľov a samostatne zárobkovo činných osôb zvýšením daní a odvodov. "Novelizácia Zákonníka práce sťažila vyjednávanie medzi zamestnávateľmi a zamestnancami a tým obmedzila pružný vývoj zamestnávania. Obmedzila možnosti zamestnávateľov pri tvorbe pracovných miest. Vzdala sa pozdvihnutia zaostávajúcich regiónov tým, že zanedbáva poľnohospodárstvo a nepodporuje s ním súvisiaci spracovateľský priemysel," vyhlásili delegáti snemu. Tí vláde vyčítajú aj to, že nepristupuje rovnako k ochrane životného prostredia a nepodporuje rozvoj cestovného ruchu ktorý by mohol znížiť nezamestnanosť na južnom Slovensku.

SMK dnes podporila aj boj zamestnancov školstva za ich záujmy. Rozhodnutie školských odborárov odmietnuť návrh vlády ohľadom miezd zamestnancov školstva pokladajú za pochopiteľné. "Podľa tohto návrhu by tým boli zaťažené miestne a krajské samosprávy. Návrh vlády na zrušenie škôl s nízkym počtom žiakov považujeme za neprijateľný. Treba urobiť všetko preto, aby si deti mohli osvojiť základy písania, čítania a počítania v mieste bydliska, v škole s vyučovaním v materinskom jazyku. Kongres sa v súvislosti s nastávajúcimi zápismi do školy obracia na rodičov maďarskej národnosti, aby smelo využívali svoje práva, a zapísali svoje deti do školy s vyučovacím jazykom maďarským," píše sa vo vyhlásení.

Delegáti kongresu kritizovali vládu a parlament aj za reformu verejnej správy, ktorá sa podľa nich začína bez auditu právomocí a kompetencií štátnej správy a samosprávy. SMK chce, aby k reforme došlo len po vykonaní porovnávacej analýzy.

Účastníci dnešného snemu v Strekove sa zaoberali aj parlamentnými voľbami v Rumunsku. "Vyjadrili svoju nádej, že prinesú pre tamojšiu maďarskú komunitu silné politické zastúpenie v zákonodarstve," uviedli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu