Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobrá správa pre nespokojných justičných pracovníkov: Neprídu o miesto ani o plat

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Balík peňazí, ktorý sa ušetrí na zmrazovaní valorizácie platov sudcov, bude stačiť minimálne na to, aby pracovníci justície neprišli o svoje zamestnanie pre nedostatok financií, ani sa im neznížil plat. Na tlačovej konferencii to povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec v súvislosti s dnešným protestným zhromaždením odborového zväzu justície.

V utorok sa pod gesciou predsedu parlamentu Pavla Pašku stretli predstavitelia justície s ministrom spravodlivosti. "Myslím, že sme sa dohodli na veľmi dôležitej veci," povedal Borec. Sudcovia podľa Boreca odporúčajú, aby zmrazením platov ušetrené prostriedky boli použité na vyrovnanie alebo doplnenie platov justičných pracovníkov. Dodáva, že má protestujúcim v tomto smere čo ponúknuť.

"Nemáme to ešte finančne kvantifikované, tá suma, ktorá mala byť valorizovaná, bude známa až v marci budúceho roka na základe vývoja za dvanásť mesiacov tohto roka priemerných platov národného hospodárstva," uzatvoril minister. O výsledku utorkových rokovaní bude ešte dnes Borec informovať zástupcov odborového zväzu justície.

Odborári, ktorí zastupujú nespokojných zamestnancov v rezorte justície, zorganizovali na dnes protestný pochod ulicami Bratislavy, ktorý sa začne pred ministerstvom financií a skončí sa pred ministerstvom spravodlivosti. Hlavným dôvodom je nespokojnosť s platovým ohodnotením zamestnancov justície, okrem toho chcú garanciu, že sa nebude prepúšťať. Pochod bude medzi 14:00 až 16:00.

Zúčastniť by sa na ňom malo niekoľko stoviek ľudí. Väčšiu účasť neočakávajú, pretože zamestnanci si musia vybrať dovolenky. Zhromaždenia sa nezúčastní základná organizácia zamestnancov justície pri Krajskom súde v Bratislave. Bratislavskí justiční zamestnanci sa stotožňujú s ostatnými, že je nutné riešiť platové ohodnotenie zamestnancov súdov a odstrániť diskrimináciu v odmeňovaní, výhradu majú len k forme, ako na to upozorniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu