Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico o odchode U.S. Steelu zo Slovenska: Môže za to Dzurinda a privatizácia!

Robert Fico prijal prezidenta U.S. Steel Košice Davida J. Rintoula
Robert Fico prijal prezidenta U.S. Steel Košice Davida J. Rintoula (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Spoločnosť U.S. Steel Košice naozaj uvažuje, že predá oceliarne na východe Slovenska. Ako však dnes informoval premiér Robert Fico, definitívne rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

"Požiadal som predstaviteľov U.S. Steel o to, aby vláda Slovenskej republiky bola v rámci možností informovaná," povedal dnes Fico po stretnutí s prezidentom americkej spoločnosti Davidom J. Rintoulom. Ako dodal, ide o čisto súkromnú spoločnosť, a tak ďalšie kroky sú výhradne na majiteľoch podniku.

Premiér ďalej zdôraznil, že oceliarne na východe Slovenska sú pre krajinu veľmi dôležitým podnikom a ešte viac pre východoslovenský región. Domnieva sa, že možný predaj fabriky je výsledkom nesprávnej privatizácie za vlády Mikuláša Dzurindu. "Pretože vláda v tom čase lacno predávala a dávala firmám, ktoré sem prichádzali, neuveriteľne dobré podmienky a tieto firmy, keď všetky tieto podmienky využili, tak odchádzajú zase do lepšieho prostredia," vyhlásil Fico.

V prípade, že by sa spoločnosť rozhodla ostať podnikať na území Slovenska, vláda je podľa neho pripravená rokovať o ďalšej spolupráci medzi štátom a oceliarňami. O detailoch či prípadných stimuloch zo strany štátu sa však premiér s Rintoulom na stretnutí nerozprával. "Bojím sa o 13.000 ľudí, ktorí sú v Košiciach, bojím sa o to, ako sa bude správať nový majiteľ," podčiarkol Fico. O možných kupcoch však premiér zatiaľ nechcel informovať.

Dôvody Američanov pre odchod zo Slovenska sú podľa neho rôzne. Na jednej strane ide o legislatívu Európskej únie (EÚ), ale takisto aj schopnosť konkurovať konkurenčným spoločnostiam vo východnej Európe. "Treba potvrdiť, že štandardy ochrany životného prostredia a rôzne požiadavky, ktoré Brusel kladie na oceliarske firmy na území Európskej únie, sú tak prísne, že tieto spoločnosti strácajú konkurencieschopnosť v porovnaní s takýmito železiarňami niekde na Ukrajine alebo v Číne," upozornil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu